Berta Sándor

Az Infineont is érinti a "memóriaár-botrány"

Újabb bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a nagy memóriagyártó cégek előzetesen megállapodtak az árakról. Az új dokumentumok miatt valószínűleg kartellügyi vizsgálatok lesznek a memóriagyártó cégeknél. A szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy jónéhány esetben az ügyészségek nem fognak dolguk végezetlenül távozni a házkutatások után, és a Wall Street Journal szerint a közeljövőben akár több büntetőperre is sor kerülhet. Az államügyészek meggyőződése, hogy megállapodások történtek a nagy cégek között a DRAM-árakról. Ezeken a tárgyalásokon a gyártók állítólag többek között megegyeztek a termelés visszaszorításáról és az árak felemeléséről is. Feltételezések szerint mindez két esztendővel ezelőtt történt, majd ezután komoly árharc kezdődött a vállalatok között.

Az esetleges perek és a komoly pénzbüntetések mellett az erkölcsi megaláztatást is el kell viselniük a memóriapiacot uraló cégeknek. A Wall Street Journal szerint az ügyben érintett a dél-koreai Samsung Electronics, a Hynix Semiconductors, az amerikai Micron Technology valamint az európai Infineon Technologies AG is. Ez a négy cég uralja a 16 milliárd dolláros DRAM-piacot, ám úgy látszik, ez az oligopol helyzet nem volt nekik elég, többre vágytak.

Természetesen - ahogy azt várni lehetett - időközben megindult a jogi csűrés-csavarás is. A Micron például tavaly év végén már a büntetőjogi amnesztiát szerette volna kiharcolni magának, cserében elismerné a szerepét és a részvételét a megállapodásokban és együttműködést ígért az amerikai igazságügyi minisztériummal. Most már az Infineon is tárgyalni akar az államügyészekkel. Az idő most sürgeti a négy céget, mert az első perekre akár már márciusban sor kerülhet. Az árbotrány miatt egyébként már eddig is számos olyan partnercég indított kártérítési pereket és eljárásokat a négy vállalat ellen, akik még 2002 első felében vásároltak tőlük DRAM-okat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #3
    inkább felfelé
  • I. Szent Bagir #2
    Az egy dolog, de akkor most olcsóbb lesz a RAM, vagy beindul a rinyálás meg a pánik és felfelé mászik az ára?

    Tippek?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    szorul a hurok :]