Berta Sándor

600 millió dolláros adótartozása van az Intelnek

Egyre inkább igaznak bizonyul az a korábbi pletyka, amely szerint komoly adótartozása van a világ legnagyobb processzorgyártó cégének. Az Intelnél érthetően nem repesnek az örömtől az ügy kapcsán.

Az Intel minderről a SEC amerikai tőzsdefelügyeleti szervezetnek számolt be. Az információk szerint az amerikai cégnek az 1999 és 2000 évekre vonatkozó adatok kapcsán gyűlt meg a baja az IRS-szel, vagyis az amerikai adóhivatallal. Az intézmény azt követeli a vállalattól, hogy újra számítsa ki az ebben a két esztendőben kötött exportüzletek értékét. Szakértők szerint ez akár azt is jelentheti, hogy az Intelnek 600 millió dolláros adótartozása van, persze ne feledkezzünk meg a kamatokról sem.

Mivel az IRS a további esztendőkre is hasonló követeléseket fogalmazott meg, könnyen lehet, hogy a cégóriásnak további dollár százmilliókat kell majd még kifizetnie. Az IRS már meg is kezdte az Intel 2001-es és a 2002-es évi adóbevallásainak a felülvizsgálatát. Persze a vállalat jogászai sem tétlenkednek és az egész eljárást igyekeznek elkerülni.

Többek között panasszal éltek az ügy miatt és kijelentették: nem értik az IRS lépéseit. Amennyiben az Intelnek fizetnie kell, úgy az nagyon komolyan érintheti majd például a kutatás-fejlesztésre szánt pénzösszegeket és kérdéses az is, hogyan fogja előteremteni a cég a többszáz millió dollárt. Lehet, hogy a vállalat kénytelen lesz módosítani néhány processzor-gyártási ütemtervét és akár elbocsájtások is szóba kerülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #43
    régen ezt hitték a compaq ról is
  • Kain #42
    _AD_: szerintem nincs olyan cég a világon, ami csak úgy fel tudná zabálni az Intelt. Még állam se nagyon:)
  • TheGOro #33
    vazz megelőztél :))
  • TheGOro #32
    nem 600-1000 milliárd, hanem MILLIÓ!!! nem ua!
  • Dikkma #29
    Jah, nem láttam :)
  • Dikkma #28
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=24165

    Hoppá, elmúlt negyedév nyeresége 2,2 milliárd.
  • a_n_d_r_e_w #26
    Ráadásul sokkal-de-sokkal több adótól esne el hosszútávon, mint ez a rongyos 600 milla
  • TheGOro #25
    Én meglátásom szerint, és ahogy már például Runo is leírta semmi kép sem történhetne meg az a helyzet hogy az intel bezárá a kapuit, ezt az állam bácsi is tudja, ugyanis ennek hatalmas következményei lennének a világgazdaságra is. Az egy dolog hogy megszünne az "egészséges" rivalizálás, két hatalmas chipgyártó között. Azzal hogy az intel megszünne, több száz vállalatot magávalránthat (például a beszállítók), amit szintén nem akar az Állambácsi.
  • Shadow_THH #24
    lol én azt hittem hogy ez ilyen nagy cégeknél csak uzonna pénz lol oO
  • TheGOro #23
    Jó volna ha ezt a hírt nem megint Intel vs. AMD rivalizálást keltene. Semmi köze nincs a hírnek ahhoz hogy melyik proci jobb, legalább is a te szubjektív véleményed szerint!