Rónai György

Az NVIDIA bemutatta a GeForce PCX grafikus kártyáit

Az NVIDIA bejelentette az első PCI Express kompatibilis grafikuskártya-családját. Mint azt korábban megírtuk már, a cég a jelenlegi GeforceFX grafikus processzorait egy speciális hídchip segítségével bírta együttműködésre az új technológiával.

Az NVIDIA elmondása szerint az új GeforceFX PCX kártyák teljesen kihasználják majd a PCI Express által nyújtott átvitelisebesség többletet. Ezt az úgynevezett PCI Express bridge chip, vagyis PCX "high-speed interconnect" (HSI) technológia révén érik el, amely egy rendkívül komplex hálózati megoldás, és nagy sebességű kétirányú kommunikációt biztosít annak érdekében, hogy az NVIDIA a jelenlegi GeForce FX kártyacsaládot egyszerűen átvihesse a PCI Express interfészre.


"Az Intellel való szoros együttműködésünk révén sikerült egy innovatív protokoll eljárást készítenünk (HSI), amely kompromisszumok nélküli teljes PCI Express támogatást biztosít. A HSI és a PCI Express technológia együttese például a nagy sávszélességet igénylő grafikai alkalmazásokon fog segíteni." mondta el Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnöke.



Az új termékcsaládba tarozik egyébként a GeForce PCX 5950 - amely a Geforce FX 5950 Ultrára épül -, a PCX 5750 az FX 5700 Ultrára, a PCX 5300 az 5200 Ultrára és végül a PCX 4300, amely a GeForce 4 MX GPU-t ruházza fel PCI Express kompatibilitással. Ráadásul a múlt héten az NVIDIA az új videókártyáit már hitelesítette is az ipar legnagyobb alaplapgyártóinak termékeivel és a BIOS-t készítőkkel. A cég már több mint 1000 PCI Express mintát le is szállított a partnereinek és egyéb vevőinek.

A hídchip megoldás segítségével tehát az NVIDIA lehet az első, aki PCI Express kompatibilis videokártyákat dob piacra, azonban ezek a termékek még így is csak nagyjából 2004 második félévének elején jelenhetnek majd meg a boltok polcain. A legutolsó kiszivárgott információk alapján egyébként az NVIDIA új generációs videókártyái sincsenek már messze, azonban egyes szakértői vélemények szerint a high-end megoldásuk megintcsak hagy némi kívánni valót maga után. Viszont véleményük szerint az alsó és közép kategóriákban a rengeteg új, és most bejelentett régi-új megoldásával várhatóan tarolni fog a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #42
    " miklos tegnap 16:23 | Privát | Válasz | #24

    az a lényeg hogy az ati gyorsabb kártya a geforce-nél, de picivel csúnyabb képet ad a ati mivel nem rájuk irják a jatekokat..
    mondom mekk kell nézni a új jateknak az eljén egy nvidia logo van nem ati..
    pl Ut2004 ill a töbii
    "

    Persze, csúnyább...
  • Benedekco #41
    az volt a legnagyobb problémájuk(tseng) hogy a dos-os gammák mind Glide-ot használtak és a mikószoft nem igazán tudott normális szabványt heggeszteni (fos d3d)
  • Benedekco #40
    t&l prototípus nem is volt (legalábbis én úgytom)
    kitalálták hogy ha a vga számolná a fényforrásokat és a 3szögeket akkor azzal felmentenének 1 rakat processzor időt (ez már papiron meg (a 3szögek számítása) is volt és állítólag proci tervek is voltak) és ez még a voodoo1 korszak elején
  • Benedekco #38
    mr géci! én azt írtam hogy az ati sokkal régebbi cég mint az NV, persze ez semmit sem jelent, de az sem jelent semmit hogy az nv ad ki előszőr pci xpress-es cuccost...
    (ha az agps cucc szar akkor a pcixpress-es is szar lesz)
    különben is a tseng már rendelkezett 3d gyorsítós prototípussal mikor az nv még seholsem volt... sőt ők találták ki a t&l-t is csak totál más néven és sajna totál kicsinálták őket :(
  • Benedekco #34
    tudtommal még a 8x agp-t sem használják ki.. akkor minek ide a pci express?
  • Benedekco #33
    Hát azt a tényt senki nem veheti el az ATI-tól, hogy ő épített előbb VGA kártyát :DDD
  • TeszteloPontHu #31
    Bocs, szándékolatlan volt.
  • TeszteloPontHu #30
    Az ATI csúnyább képet ad? Nekem ez teljesen új... Éppen az NVIDIA az, aki bizonyos belső számításokat kisebb bitszámon végez el, csak hogy gyorsabb legyen (emiatt vitatták is a teljeskörű Dx9 kompatibilitását).
  • TeszteloPontHu #29
    Az ATI csúnyább képet ad? Nekem ez teljesen új... Éppen az NVIDIA az, aki bizonyos belső számításokat kisebb bitszámon végez el, csak hogy gyorsabb legyen (emiatt vitatták is a teljeskörű Dx9 kompatibilitását).
  • IMYke2.0.0.0 #28
    Ja, tedd fel a csalást kiküszöbölő javítást a 3D Mark 2001-re és 2003-ra is.
    Na akkor meg te bánod meg, hogy nem Radeon-t vettél!

    -----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
    -----------------------------------------