SG.hu

A HP elnöknője az USA Űrkutatási Bizottságában

Az Egyesült Államok űrkutatási és tudományos programjának nyújtott támogatás kibővítése jegyében a HP nagy formátumú nyomtatókkal látta el a NASA Pasadenában működő kutatóközpontját, a Jet Propulsion Laboratoryt (JPL).

A vállalat nyomtatási technológiájával készített színes fotókon a létesítmény munkatársai még a legapróbb részleteket is kiváló minőségben tanulmányozhatják. Az óriásnyomatokon a világhírű tudósok és mérnökök minden eddiginél gyorsabban és nagyobb felbontásban jeleníthetik meg a más bolygók felszínéről rögzített képeket. A HP űrkutatás iránti elkötelezettsége 30 évvel ezelőtt, az Apollo program indulásakor kezdődött. Nagyfokú képhűséget nyújtó technológiájával most a cég tovább tágítja a tudósok eszköztárát, és aktívan támogatja az űrkutatás következő fejezetének célkitűzését: a Hold újbóli meghódítását.

Múlt hét végén a Fehér Ház felvette az Egyesült Államok Űrkutatási Bizottságának tagjai közé Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgató asszonyát. A bizottság - amelynek tagjai között az Egyesült Államok Légierejének egykori vezetője, Pete Aldridge is szerepel - a holdraszállás tudományos programjával kapcsolatban ad majd tanácsokat a Fehér Háznak. A HP első embere sokrétű technikai szakértelemmel járul hozzá a nyolctagú testület sikeres munkájához.

;
A Spirit panorámakamerájával készített felvétel - egérrel elhúzható!

"Az innovatív tulajdonságairól, sebességéről és megbízhatóságáról nevezetes HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtató támogatja az űrkutatást, és a Föld kevéssé ismert térségeinek feltérképezéséhez szükséges topográfiai adatok összegyűjtésében is értékes segítséget nyújt" - jelentette ki Rob Wait, a HP Nyomtatási és Képalkotási Divíziójának (IPG) üzleti termékekért felelős egyesült államokbeli marketingmenedzsere. "Ezek a nyomtatók 1,5 méter széles és 30 méter hosszú papírtekerccsel dolgoznak. A NASA eddig hat tekercset használt el ebből a papírból."

A Marsot a NASA nagy teljesítményű marsjárói, a Spirit és az Opportunity fotózzák. Az egyenként kilenc darab, nagy felbontású sztereó fényképezőgéppel felszerelt járművek a Mars felszínének két különböző területéről készítenek 360 fokos, színes felvételeket. A JPL óriásképernyőjén kivetített mozaikszerű képek 176 millió képpontból állnak össze. Az egyik ilyen, 12 méter hosszú panorámafelvétel a Spirit leszállóhelyének 360 fokos, háromdimenziós képét mutatja a Gusev-kráterben.




Még három évvel ezelőtt is egy egész napig tartott volna, amíg a rengeteg képrészletből összeállítják a teljes körképet. A HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtatókkal és a többi modern technikával a projekt mérnökei ma már egy órán belül megtekinthetik és bemutathatják a nyilvánosságnak az óriásképeket. A projekt mérnökei 28 négyzetméter fotópapírt és 14 liter tintát használtak el az eddig eltelt szűk egy hónap alatt.

A HP technológiája a két marsjáró leszállóhelyének pontos behatárolásához is segítséget nyújt a NASA-nak a három hónapos Mars-projekt során. "Nagy nap ez a képalkotás történetében, hiszen most első ízben nyújthatunk közvetlen támogatást egy az emberiség szempontjából egyedülállóan értékes és jelentős tudományos feladat végrehajtásához" - nyilatkozta Wait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jgilbert #1
    "A projekt mérnökei 28 négyzetméter fotópapírt és 14 liter tintát használtak el az eddig eltelt szűk egy hónap alatt."

    Ez így nem egészen igaz!
    14 liter tintát akkor sem tudna elhasználni, ha éjjel nappal menne. A 28 m2 fotópapír pedig ehhez elég kevés. Ebből a tinta mennyiségből 40ml/m2 fogyással számolva - ami a fenti fotók nyomtatásához bőven elég - kb. 350m2 lehet kinyomtatni. Szerintem az a 28 az 280 akart lenni, vagy a 14 loter 1,4 liter lesz.