SG.hu

Beindultak az IT cégek

[Menedzsmentforum] Az utolsó negyedéves eredményeik alapján az informatikai szektor cégei látszólag túl vannak a mélyponton. A befeketők és a vállalatok menedzserei ugyanakkor óvatosak.

IBM

Túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a világ vezető informatikai vállalata az IBM. A vállalat 2003 utolsó negyedévében 2,7 milliárd dolláros eredményt ért el, amely részvényenként 1,55 dollárt jelent. Az IBM forgalma 25,9 milliárd volt. Ezzel meghaladta, mind a tavalyi eredményeket (1 milliárd dolláros profit, és 59 centes részvényenkénti nyereség), mind pedig az elemzők várakozásait. Az IBM legsikeresebb üzletága az it-tanácsadó, -szolgáltató volt, amelynek bevétele 8 százalékkal nőtt. A Big Blue eredményjavulásában nagy szerepe lehet a szakemberek szerint a gyengülő dollárnak.

Yahoo

Az internetes média nyeresége 62 százalákos növekedést ért el, köszönhetően az Overture év közben történt felvásárlásának. A Yahoo a negyedik negyedévben 75 millió dolláros nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 46,2 millió után. Az árbevétel 511,3 millió dollárra emelkedett, az egy évvel korábbi 285,8 millió dollárt követően. Az árbevétel növekedésében a legnagyobb szerepet a cég online hirdetési üzletága hozta, ennek bevétele 37 százalékkal 85,2 millió dollárra nőtt. Az idei első negyedévre a Yahoo 475-505 millió dollár árbevételre számít.

Intel

A világ első számú mikrochip gyártója, az Intel, 2,2 milliárd dolláros nyereségről adott számot, amely részvényenként 33 centet jelent. Ez jócskán meghaladja a 23-28 cent közötti elemzői prognózist. A vállalat forgalma 8,74 milliárd dollár volt, szemben a 8,5 milliárdos előrejelzéseknél. Az Intel bejelentése szerint az idei első negyedévi bevétele 7,9-8,5 milliárd dollár lehet.

Apple

Az Apple a decemberben befejeződött negyedévben több, mint 730 ezer iPod lejátszót adott el. A társaság a múlt héten jelentette be, hogy a Hewlett-Packard-dal összefogva, annak márkaneve alatt is értékesítik az iPod lejátszókat. Az első negyedévben az iPod eladásokból 256 millió dollár árbevétel származott. Az Apple december 27-én befejeződött első pénzügyi negyedévében a nettó nyereség 63 millió dollár, részvényenként 17 cent lett az egy évvel korábbi 8 millió dollár, részvényenként 2 cent veszteség után. Az árbevétel négyéves csúcsra, 2,01 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,47 milliárd dollárról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!