Rónai György

NVIDIA: Mégis lesznek társprocesszoros chipkészletek

Az a cég, amely korábbi bejelentései szerint döntő fontosságúnak tartja, hogy az AMD64 chipkészletei egy chipes megoldásban jelenjenek meg, most némileg visszalép az elhatározásától, és az integrált DirectX 9 grafikus chippel ellátott megoldását egy úgynevezett társprocesszoros chipkészletben fogja megvalósítani.

NVIDIA közeli források szerint a cég CK8-04/Pro nevű chipkészlete két chipből épül fel majd, a már megszokott MCP, valamint egy új IGP1 nevűből, amelynek a pontos meghatározása "DirectX 9.0 Graphics CK8-04 Companion Chip". Ez lesz az első olyan AMD64 chipkészlet az NVIDIA-tól, amely integrált grafikus megoldást is tartalmaz. Hozzá kell tenni azonban, hogy csak az integrált grafikus vezérlővel ellátott darabok állnak majd két chipből, vagyis a sima CK8-04/Pro a terveknek megfelelően egyetlen chip formájában jelenik meg.

A CK8-04/Pro egyébként valószínűleg 1GHz-es HyperTransport buszt, PCI Express x16 csatolót a videokártyának, PCI Express x1-et az egyéb kártyáknak, 4 PCI és 10 USB csatlakozót, 2 csatornás Parallel ATA, és 4 Serial ATA-150 portot, valamint új Azalia 24bit/96kHz 8 csatornás integrált hangkeltő megoldást fog támogatni. Az IGP1 specifikációi csak később derülnek majd ki, tehát az sem tisztázott egyelőre, hogy az chip magában egy grafikus társprocesszor-e csupán, mint a Geforce FX 5200 például, ami a rendszer memóriáját használja frame bufferként.

A cég állítása szerint a második negyedévben készülnek el az első mintapéldányok, a tömegtermelés pedig az azt követő negyedévben indul meg. Alapvetően egyébként nem befolyásolja az NVIDIA terveit, hogy eltérnek az egychipes elképzeléseiktől, mivel a CK8-04/Pro bemutatásával egy chipből fognak állni az NVIDIA chipkészletek, ami jelentős előnyhöz juttatja őket a két másik chipset gyártó céggel szemben (VIA, SiS), mivel az ő többchipes megoldásaikhoz képest ez jóval olcsóbban gyártható megoldás lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #3
    egyébkénz SG rulzik, amiről szó van az nem társprocesszor
    a társprocesszor egészen más dolog. jó is az, ha hozzáértők írják a cikkeket :D
  • Mr_Rob #2
    VAjon az új hangchip is rendelkezni fog AC-3-as enkódolással, mint a Soundstorm?
  • Darth Sith #1
    hmm...