Spencer

CES: Új kék lézer alapú videorekorderek

Az LG Electronics és a Toshiba a napokban Las Vegasban zajló CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül kívánja leleplezni kék lézer alapú következő generációs, nagy felbontású digitális videorekordereit.

Az LG Electronics-féle LG-XBG420 egyrészt képes a Blu-ray lemezek írására és olvasására, másrészt pedig egy nem kevesebb mint 200 GB kapacitású merevlemezzel is fel van vértezve. Az újdonság többek közt IEEE1394 interfésszel, valamint HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) támogatású DVI csatlakozó felülettel rendelkezik. Az Intel által kifejlesztett HDCP technológia arra hivatott, hogy rendszerszintű másolásvédelmi megoldást biztosítson a DVI buszon keresztül. A rekorder integrált tunerei egyébként mind a hagyományos NTSC, mind pedig a nagy felbontású ATSC adások vételére képesek.


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz!

Az LG-XBG420 várakozások szerint valamikor az idei esztendő harmadik negyedévében fog forgalomba kerülni. John Taylor, az LG Electronics szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az újgenerációs videorekorder ára 3000 dollár, vagyis 625 ezer forint alatt fog maradni. Nagyjából ennyibe kerül egyébként Japánban a Sony BDZ-S77 típusjelzésű Blu-ray rekodere. Jelen pillanatban egyedül a Sony kínálatában található ilyen videofelvevő, és ez a modell is kizárólag Japánban kapható.


A Toshiba várhatóan ugyancsak a CES kiállításon rántja majd le a leplet első HD-DVD (High Definition/High Density DVD) videorekorderének a prototípusáról. Mint ismeretes, a HD-DVD szabvány az LG Electronics és a Sony által támogatott Blu-ray fő konkurense. A HD-DVD szabványt a Toshiba és az NEC fejlesztette ki, és az új formátumra a DVD Forum is áldását adta. Hivatalosan a HD-DVD lesz a jelenlegi DVD szabvány utódja, azt azonban egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy a vásárlók tetszését végül is a HD-DVD, vagy a Blu-ray kompatibilis megoldások nyerik-e el. A Toshiba újdonságában egy új fejlesztésnek számító optikai rendszer kapott helyet, mely vörös lézerrel olvassa a jelenlegi DVD-ket, kékkel pedig az új HD-DVD lemezeket. Arról egyelőre nincsenek információink, hogy a készülék végleges verziója pontosan mikor jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZMAN #8
    Szerintem ez majd csak nálunk 2-3 év múúúúlva lesz kereset!<>Nem-ajánlot vásárolni mert még nincs normál szabvány!EZ VAN.....
  • TeszteloPontHu #6
    Azért az életciklus végétől még messze vagyunk. Az elméleti sebességhatár a 16x, ott még nem tartunk, és a kétrétegű írók is csak május környékén jelennek meg (még ott is lehet majd sebességen fejleszteni). Ha szerinted a DVD-írók az életciklusuk végén vannak, akkor hol vannak a most is kapható (és most is gyártott) CD-írók???
  • Runo #5
    Höhö, pedíg nálunk még azt kérdik néha, hogy mijjaz a DVD !? :-p

    Sört, keletebbre még a C=64 -esekkel szórakoznak :-D
  • Cat #4
    a gyártók szemszögéből nézve meg a dvdirok nyereségaránya minimális szintre csökkent, az életciklusuk végére értek, ezért itt az ideje az uj technologia bevezetésének
  • [HUN]PAStheLoD #3
    hát igen... de a 2réget író egyszerre az már úg jó lesz ... 8 giga / dVd
  • Punker #1
    kiváncsi vagyok mikorra ér el ide...