Berta Sándor

Ismét első akar lenni a keresők között a Yahoo

Régi dicsőségét szeretné visszaszerezni a Yahoo. Egykor a Yahoo volt az első, ám jött a Google és letaszította a képzeletbeli trónjáról a "királyt". Érthető tehát, hogy a Yahoonál azóta nyugtalanok és szeretnének újra az elsők lenni a keresők között.

A Yahoo egyébként 2000 óta a Google keresési technikáját használta, ám időközben az erre kötött szerződés lejárt és a The Wall Street Journal tekintélyes amerikai lap szerint a cégnek esze ágában sincs ezt a megállapodást meghosszabítania. Már csak azért sem, mert a Yahoo 2002-ben átvette az Inktomi-t. Ennek az üzletnek köszönhetően a vállalat egy új keresési technikához jutott. Az egykori első helyzetét csak tovább javítja, hogy számos szakértő úgy véli, még sok ügyfelét fogja elveszíteni a Google, addig, amíg a céget be nem vezetik a tőzsdére.

A Yahoo persze nem vár addig, hanem számos újítással akarja visszacsábítani a felhasználókat. Az újdonságok közé tartozik, hogy lehetőségünk lesz a személyre szabott internetes keresésre. Ezen kívül a vállalat ki szeretné bővíteni az úgynevezett "Paid Inclusion"-t is. Ehhez a fizetős szolgáltatáshoz csatlakozó online-boltok a pénzükért cserébe azt kapják, hogy a felhasználók kereséseinek találatai között mindig szerepelni fognak az adott shopok aktuális ajánlatai. A Yahoo-nak nem ismeretlen ez a terület, hiszen korábban, 2003 nyarán, az Overture átvételével már megismerkedhetett a "fizetett linkek" fogalmával.

Úgy tűnik tehát, hogy "háború" készül a keresők frontján. Kérdés persze, hogy mit lép minderre a Google és, hogy megvalósulnak-e a Yahoo ambíciózus tervei? Az persze koránt sem mindegy, hogy ebből a versenyből vagy harcból milyen előnyei származnak majd a felhasználóknak?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #5
    Ez a Paid Inclusion leginkabb a felhasznalok szamanak csokkentesere jo :-)))
  • [HUN]PAStheLoD #4
    attól függ milyen ügyfél.. olyan aki "hírdetni akar" vagy aki keresni ;]
  • Cat #3
    akkor iratkozz be közgazdaságtan órára