Rónai György

Hardveres tűzfal az nVidia következő chipkészleteiben

Az nVidia jövőre hardveres tűzfalat fog integrálni a következő Athlon64-et támogató chipkészletébe. A lépés fő célja, hogy még több biztonságot nyújtsanak az AMD 64 bites technológiáját adoptáló cégeknek.

Az nVidiához közeli források szerint a tűzfalat tartalmazó chipsetek között lesz a jelenleg CK8-04 és CK8S2 kódnevet viselő is, amelyekből előbbi már 2004 harmadik negyedévében várható. Valószínűleg PCI Express x16 (PEG x16), és PCI Express x2, valamint 10 USB 2.0 port támogatással érkezik. A másik - a CK8S2 - az nForce3 250 Socket939-es változata lesz.

Az egyelőre még nem tisztázott kérdés, hogy az nVidia tűzfala szoftveres, vagy csak hardveres, vagy esetleg mindkettő szinten jelen lesz-e. A biztonsági megoldások integrálása viszont rendkívül népszerű dolog manapság, mivel a Transmeta, és a VIA Technologies is integrált már speciális kódoló eljárásokat a processzoraiba. A két vezető chipgyártó útiterveiben szintén benne van ez; az Intel Prescott processzora - amelyre már nem is kell túl sokat várnunk - például a La Grande fejlesztési nevet viselő biztonsági technológiát tartalmazza, amely védett memória, és háttértár kezelést tesz majd lehetővé. Az AMD a tervek szerint a Microsoft Palladiumjához hozza majd ki a saját megoldását, amely valószínűleg a K9 processzorokban lesz majd.

Természetesen az nVidia sem akar lemaradni a sorban, és maga is biztonsági technológiákat fejleszt. Ha azt nézzük, hogy az Athlon64 gépek jelenleg főleg a céges munkaállomások és szerverek környezetében terjedtek el, érdekes opció lesz a hardveres tűzfal, mely valószínűleg anyagilag mind a vásárláskor, mind a fenntartáskor meg fog mutatkozni az előnye a cégeknél. Ezen kívül természetesen minden olyan biztonsági megoldást is támogatni fognak, amelyet például a Palladium ír elő majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    mert csak..

    amugy a 2 mondat nem mond teljesen ellent.. de úgy lenne helyes ha a soft hard és mindkettő helyett csak hard vagy soft&hard megoldás lenne
  • Benedekco #7
    a wördhöz meg minek a 64bit?
  • TeszteloPontHu #6
    "Az nVidia jövőre hardveres tűzfalat fog integrálni a következő Athlon64-et támogató chipkészletébe."
    "Az egyelőre még nem tisztázott kérdés, hogy az nVidia tűzfala szoftveres, vagy csak hardveres, vagy esetleg mindkettő szinten jelen lesz-e."

    Csak én érzem, hogy a két mondat között ellentmondás feszül? (Egyébként sem értem, hogy egy szoftveres tűzfalnak mi köze a chipkészlethez. Azért szoftveres, mert nincs hardvertámogatása, nem???)
  • Pheel #4
    Ha nem tudja felrakni, akkor konfigolni sem fogja tudni. Alapbeállításban meg vagy beenged mindent vagy korlátozza az általam kívánt forgalmat.

    Sok ember pl ezért kapcsolja ki az XP-s tűzfalat is.
  • Darth Sith #3
    hát jobb mint a semmi. mert egy átlagos felhasználó aki wordözni meg netezni tud, egyedül fel sme tud rakni egy tűzfaalt. ez legalább vmennyire megvédi. de valszeg inkáb üzletben fontos mint ténylega felhazsnálókat akarnák védeni..
  • Zoldalma #2
    Otthonra jobb mint a semmi, gondolom nem lesz vmi komplex.
  • Lacc #1
    Hát ez új... nVidia tűzfalat integrál az eszközeibe? Sok értelmét nem látom, szvsz inkább üzleti háttere van a dolognak.