Spencer

Fellendülés előtt a memóriapiac

A DRAM memóriák gyártásával foglalkozó cégek bevételei az előttünk álló esztendőkben várhatóan növekedeni fognak, köszönhetően a korábbi várakozásoknál kedvezőbben alakuló PC-s, illetve kéziszámítógépes eladási mutatóknak, vagyis a DRAM piac hosszú idő után újra fel fog lendülni - derül ki az IDC piackutató cég egyik legfrissebb tanulmányából.

Az IDC munkatársai elmondták, hogy a DRAM piacon már a idei esztendőben számos pozitív jelet lehetett tapasztalni, 2004-ben és 2005-ben pedig várhatóan további növekedésnek lehetünk majd tanúi. Az IDC féle jelentés egyébként teljes mértékben összecseng egy az SIA (Semiconductor Industry Association) által az üggyel kapcsolatban ugyancsak a napokban kiadott másik jelentéssel.

A DRAM gyártók 2001-ben, 2002-ben, illetve 2003 elején a különböző gazdasági nehézségek, majd pedig a SARS járvány miatt nagyon nehéz időket éltek át. A gyártók ezenkívül rendkívül kemény konkurenciaharcot folytattak egymással és az árakat olyan jelentős mértékben lenyomták, hogy árrésük teljesen minimális lett. Mondanom sem kell, hogy ez persze a személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégeket, illetve a felhasználókat nem igazán érdekelte, hiszen számukra az az elsődleges, hogy a piaci árak a lehető legalacsonyabbak legyenek és nem igazán foglalkoztatja őket a DRAM gyártók hányatott sorsa. Az alacsony memóriaárak egyébként lehetővé tették, hogy a PC gyártók olcsóbb számítógépekkel rukkoljanak elő, illetve, hogy változatlan ár mellett több memóriával rendelkező konfigurációkat dobjanak piacra.

Az IDC féle jelentésből kiderül, hogy a DRAM gyártók legtöbbje mostanság gyártókapacitásának növelésével foglalkozik, vagyis egyre több vállalat áll át az eddigi 200 milliméteres átmérőjú szilíciumszeletekről a 300 milliméteres szeletek használatára. A piackutató cég szakértői úgy vélik, hogy amennyiben a gyártókapacitás növelés a jövőben is ilyen dinamikusan fog folytatódni, akkor 2006-2007 körül a piacon jóval nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet, ami károsan hathat a gyártókra. Ennek ellenére az előrejelzések arról szólnak, hogy az idén mintegy 16,5 milliárd dolláros DRAM piaci forgalom 2007-re 24,7 milliárd dollárra fog növekedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)