Gege

Spammerek: titkok és trükkök

A spammerek macska-egér harcot vívnak minden nap. A túlélés egyetlen módja egy lépéssel az üldöző emberek és technológiai vívmányok előtt járni, és mint általában minden harcnál, a támadóeszközök jobbak a védelemnél.

A régóta tartó játék a kezdetekben még igen egyszerű volt támadói szempontból, a levelek kiküldésére mindössze olyan e-mail cím használatára volt szükség, amelyet a szolgáltató megszüntetett. A harc azonban egyre hevesebbé válik. Üzeneteik küldéséhez egyre undorítóbb módszerekhez folyamodtak; levelüket a világ minden tájára eljuttatják. Már betörnek a nem kellően védett egyetemi hálózatokra hogy onnan küldjék tovább a szennyet, sőt, egyesek még betárcsázós (dial-up) hozzáféréseket is képesek ellopni.

Válaszlépésként a spamellenes mozgalmak figyelmen kívül hagyják az internet bizonyos részeiről érkező leveleket, és ez a meglehetősen egyszerű módszer igen hatékonynak bizonyul az előbb felsorolt taktikák ellen. "Ha beépítesz egy technológiai akadályt, az pár napra vagy hétre lelassítja őket, de aztán alkalmazkodnak" - mondta Ray Everett-Church, az ePrivacy Group egyik szakértője.

A felhasználó tudta nélkül feltelepített trójai programok a spamküldés önkéntes résztvevőivé változtatják az otthoni számítógépeket. Egy magánfelhasználó IP-je mögé bújó spammer majdnem tökéletesen védett, rendkívül nehéz visszakövetni. Kutatók szerint jelenleg is több százezer sebezhető számítógépet használnak spam küldésére. Az összes spam 70 százalékát terjesztik ilyen módon, állítják a Message Labs Inc. spamellenes részlegénél, és mintegy 6-7 milliárd kéretlen üzenetet küldenek az eltérített otthoni gépek kihasználásával.

"Főleg a rosszindulatú ex-hackerek térnek át spammelésre és nagyon sok pénzt keresnek vele" - mondta Joel de la Garza, biztonságtechnikai szakértő. Szó sincs azonban milliókat érő high-tech gépek hadáról és méregdrága szoftverekről. A legtöbb spammer az otthonában lévő toldozott-foldozott hálózaton dolgozik, és olyan szoftvereket használ, melyeket a többi spammerrel tákoltak össze.
A szerencse, ha csak ideig-óráig, de mellettük van. Egy spammer nyilatkozata alapján képet kaphatunk a dolgok nagyságrendjéről: két kábelmodemmel és négy számítógéppel napi 10 millió levelet küldött. "A gépek napi 24 órán keresztül folyamatosan mentek. Körülbelül félmillió levelet kell küldeni óránként, ha némi pénzre szeretnél szert tenni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #9
    utálom a spamereket!!!
  • Pheel #7
    Nekem azok a spam-ek tetszenek, amiben spam blocker programokat reklámoznak. Jókat derülök rajtuk :)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    "Főleg a rosszindulatú ex-hackerek térnek át spammelésre és nagyon sok pénzt keresnek vele"

    szerintem akkor jobb lenne ha nem baszogatnák a "hacker" -eket és ha nem lenne ennyi gyökér aki megvesz minden szart még értelme se lenne a dolognak!
  • Cat #4
    te tényleg nem érted, hogy sok ember van aki igenis megrendeli, előfizeti, megveszi a levelekben szórt terméket? Többtizmillió emberről van szó, ha tucatnyi bedől az nekik már elég
  • mrzool #3
    De, sajnos vannak akik elolvassák, és vannak, akik rendelnek, vásárolnak is spamek útján reklámozott termékeket. A virushirado.hu-n elég sok spammel kapcsolatos cikk van, tanulságosak...
  • Lacc #1
    De egyszerűen nem tudom megérteni, hogy ebben nekik mi a jó? Mert szvsz senki (legalábbis elhanyagolható számú ember) nem olvassa el ezeket a spameket. Akkor marad az, hogy poénból...