Rónai György

Emberi csont, mint továbbító közeg

Az úgynevezett "FingerWhisper" technológia keretében az emberi kéz egy részét fogják használni hangtovábbításra. A fejlesztést Japán legnagyobb mobiltelefonszolgáltatója, az NTT DoCoMo végzi, és szándékuk szerint jövőbeli kommunikációs eszközök és hordható mobil készülékek alapjaként fog szolgálni.

A technológia lényege, hogy egy karóraszerű hordható "telefon" rezgéssé alakítja a hangot, amit átad a csontunknak, és azt a mutatóujjunkba vezeti. Ekkor a mutató ujjunkat a fülünkbe dugva hallhatjuk amit mondanak nekünk. Ily módon az ember kéztartása ugyanaz, mint telefonálás közben, csak éppen nincs telefon a benne.

A "FingerWhisper" fejlesztései 1996 óta folynak, amikoris a mobilfejlesztések elérték azt a bizonyos határt, ami alá nem kicsinyíthetik az eszközöket anélkül, hogy az a használhatóságuk rovására menjen. A telefonok mérete mintegy 20 éven át csökkent folyamatosan, azonban tovább nem lehet csökkenteni, mert már most is jóval kisebbek, mint a száj-fül távolság. Az új eszköz viszont abszolút apró lehet mivel a kézfejünk veszi át a telefon szerepét, ráadásul gombok sem kellenek rá, mivel egy speciális szerkezet a kezünk mozgásából képes utasításokat értelmezni. Ha például ötször koppantunk az ujjunkkal, abból harmincféle parancsot lehet származtatni.

A csontokon keresztül működő technológia még zajos környezetben is teljesen tisztán továbbítja a hangot, még akkor is, ha a partner halkan beszél. A karóraszerű forma pedig könnyen hordhatóvá, és mindkét kezünket szabaddá teszi ha éppen nem használjuk. Szakértők szerint lehet ugyan hogy az Egyesült Államokban népszerű lesz, azonban például Japánban igen kétséges. Ott ugyanis nem nézik jó szemmel, ha valaki "magában beszél" tehát elvárt egy mobiltelefonnal szemben, hogy tárgyként tarthassák a kezükben, és abba beszéljenek.

Mindezek ellenére természetesen a "FingerWhisper" rengeteg újdonságot ígér főleg a hordható interfészek körében. Régebben még úgy gondolták, hogy az emberek majd magukon hordozzák az egész számítógépet, azonban a mai állandó, kábel nélküli kapcsolatok mellett, erre nincs már szükség. A cég szerint a jövő az olyan eszközöké, amelyeket az ember magán hordhat, bármikor, bárhonnan kapcsolódva magukhoz a számítógépekhez, vagyis az információs adatbázisokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mamilali #17
    durca
  • Troll #7
    Ja, csakhogy míg a gégemikrofont te rezgeted, ebben az esetben a telefon rezget téged. Van különbség.
  • Cat #3
    ha belegondolsz, a hang most is csontokat rezegtet meg a füledben, szóval semmi különbség nincs

    ja, és a gégemikrofonról mi a véleményed? évtizedek óta használják
  • Darth Sith #2
    mobilnál lehetett oylat hoyg fogod a válaldal és két kézel írsz vagy gépen gamelsz közben. így nem anynira könnyá ha az ujjadat a füdlebe kell dugni. de viszotn kém eszköznek jó. :D