Mortimer

Mobil a szájban

A londoni Royal College of Art tanulói olyan mobiltelefont fejlesztettek ki, mely a szájba helyezhető. A tanulmányeszköz rádióvevővel fogad jeleket, és egy apró vibráló lemezkét használva, az állkapocscsonton keresztül jutattja el a hangot a fülbe.

A fejlesztők szerint a minitelefon egy rutin fogorvosi kezelés alkalmával a fogba helyezhető. A telefon prototípusát két végzős hallgató, James Auger és Jimmy Loizeau készítette, és részét képezik a Royal College of Art idei nyári kiállításának. A "The Show"-ként ismert bemutató az RCA hallgatóinak legjobb ötleteit tárja a nyilvánosság elé.

Jelenleg a fogtelefon csak egy mintadarab, a kommunikációs chip hiányzik belőle, így nem működőképes. Auger nyilatkozata szerint a használatához szükséges technológia jelenleg is adott, és egyszerűen beépíthető a chip. A tervezők spekulációi szerint ha a fogtelefon tényleg működőképes lesz, a tőzsdei brókerek használhatnák friss információk, árfolyamok megismerésére, vagy a fociedzők tudnának a játékosokkal beszélgetni kulcsmérközések közben.

Ennek ellenére, a jelenlegi szerkezetet csak a jövőbeli, viselhető számítógépekkel kapcsolatos viták stimulálására, és a testen belüli készülékek szociális és kultúrális tényezőinek feltárására szánták. A készüléket november közepéig ki fogják állítani a londoni Tudományos Múzeumban is. A telefon kifejlesztését az angol nemzeti tudományos-fejlesztési alapítvány, a National Endowment for Science, Technology & the Arts támogatta, a Tudományos Múzeummal és az RCA-val együttműködve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • br0me #19
    kell nekem ez a cucc most lesz felvételi és jool jönne:)

  • tomcs #17
    technikailag nem rossz egyszeruen a mindennapokban nem lehetne elviselni 1reszt. (mert milyen jol jon ha azt mondhatod valakinek hogy "otthon felejtetted"

    meg 1-2 watt kell meg 1 megfeleloen meretezett es es kialakitott, total learnyekolatlan antennanak is. ennyit nehez 1 fogban tarolni..... az meg nem jo ha drotok lognak ki a szadbol :)))))
  • Cheky #16
    Ez egy baromi hülye "ötlet" Akkor már inkább ültesség a kezembe azt a chippet, v. mit tudom én. Vagy a fülgalgatós megoldás.
    Halott ötlet
  • Flashy #12
    nem idegi uton juttatja el a fuledbe hanem a csontvezetes segitsegevel. a csontok jol vezetik a hangot. ha fogsz egy hangvillat es odateszed a fuledhez akkor hallod, ha a fejed fole teszed akkor mar nem, de ha rateszed a fejedre akkor megint hallod, mert a koponyacsont elvezeti a hangot. persze attol meg mas nem hallja, ez igaz. kiveve ha hangosan beszelnek a telefonba es az allkapocs csontod rezgese hangot kelt, de annyira hangostol mar a fulednek lenne baja imho ;)
  • Devla #9
    Mar reg vannak olyan telefonok, aminek eleg bemondani a hivni kivant nevet. Biztos vagyok benne, hogy siman meg lehetne oldani a telefonszam bediktalasat.
  • Laci73 #6
    A hátsó zápfogakkal óvatosan kell bánni a szívelégtelenségben szenvedő vagy infarktuson átesett embereknél (pl. gyökértömésnél) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez a fajta beültetés valahogy (legalábbis a számomra) nem tűnik biztonságosnak. Egy ütéstől is megsérülhet, a mikrochip-ek közismerten nehézfémeket és mérgező vegyületeket tartalmaznak... szerintem ha kiberver, akkor inkább az előző cikkek egyikében említett, a vakok látását segítő cuccos sokkal hasznosabb és valódi haladást jelentő dolog. Uff.
  • Laci73 #2
    A sok James Bond film utóhatása, némi feltűnési viszketegséggel és jópofasággal. Én nem ültetnék ilyesmit a fogamba, közismert tény a fogidegek és a szív érzékenységének összefüggése.