Spencer

Az Intel a Prescott chipek esetében kitart a Pentium 4 elnevezés mellett

Az Intel valamikor a jövő esztendő elején rántja majd le a leplet legújabb processzoráról, a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chipről, mely Intelhez közelálló források szerint immár biztos, hogy Pentium 4 típusjelzéssel fog forgalomba kerülni.

A Prescott több tekintetben is komoly előrelépést jelent a jelenleg kapható Northwood magos Pentium 4 processzorokhoz képest, hiszen elég csak a magasabb működési frekvenciára, vagy éppen a tizenhárom új utasításra gondolnunk.

Sokak szerint érdekes, hogy az Intel a Prescott esetében kitart a Pentium 4 elnevezés mellett, ugyanis a Prescott olyan sok változást hoz a jelenlegi Pentium 4-es processzorokhoz képest, hogy új nevet érdemelne, persze a dolog úgy is felfogható, hogy a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó a már meglehetősen jól bejáratott Pentium 4 típusjelzést nem kívánja egyik pillanatról a másikra sutba vágni. Emlékezetes, hogy az Intel 1999-ben vezette be a Pentium III elnevezést, még pedig azon új processzorai esetében, melyek a korábbi Pentium II alapokon nyugodtak, azonban hetven új utasítást tartalmaztak.

"Véleményem szerint az Intel a Prescott reklámkampányát a Hyper-Threading technológia köré fogja felépíteni. Tulajdonképpen érthető, hogy a vállalat kitart a Pentium 4 elnevezés mellett, ugyanis amennyiben a Prescott Pentium 5 néven debütálna, az Intelnek komoly feladatot jelentene, hogy elmagyarázza a felhasználóknak, hogy a Pentium 5 miben és mennyivel jobb, mint a Pentium 4" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nathan Brookwood, az Insight 64 egyik vezető elemzője.

Brookwood felhívta a figyelmet arra az érdekes helyzetre, hogy a jelenleg forgalomban lévő, illetve közeljövőben érkező Pentium 4 Extreme Edition processzorok teljesítmény tekintetében várhatóan le fogják körözni az abszolút újdonságnak számító Prescott chipeket. Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő hagyományos Pentium 4 processzorok 512 KB L2 cache-sel rendelkeznek, az újgenerációs Prescott chipek 1 MB másodszintű gyorsítótárral lesznek felvértezve, a szerver alapokon nyugvó, rendkívül drága Pentium 4 Extreme Edition processzorok pedig nem kevesebb mint 2 MB L2 cache-t tudhatnak magukénak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Surranó #5
    Gondold át még egyszer: mindenben lemossa. Értsd: magasabb teljesítmény, magasabb fogyasztás (szerintem a P4EE megeszik 100W-ot, a prescott meg megáll úgy 95-nél ;) ), magasabb ár.
  • mir #4
    a P4ee a prescottot árban? hol lesz szernted egy sima mezei P4 900-1000$? Még a létező legújabbakért sincs pofájuk anniyt elkérni.
    sebesség: ez valósyínűleg megállja a helyét, a prescott nem fogja megváltani a hatékonyságról alkotott világképemet
    hő: az a 103W, amit rebesgetnek sok helyen... hát... leginkább a félelmetes szó jut eszembe róla.
  • Surranó #3
    Az összesen 2MB L3, mert ugye átfedőek. És valóban le fogja mosni a Prescottot. Fogyasztásban tuti (bár ki tudja...), árban is, sebességben meg... na maj lássuk. Most már ezt a két hónapot fél lábon is. Aztán röhögünk egy jót, és veszünk 939 tűs A64-et.