Spencer

Némileg zsugorodott a merevlemezes adattároló rendszerek piaca

A merevlemezes adattároló rendszerek piacán az idei esztendő harmadik negyedévében kisebb forgalmat regisztráltak, mint egy évvel korábban, ami elsősorban a vártnál visszafogottabb keresletnek tudható be - derül ki az IDC piackutató cég egyik legfrissebb felméréséből.

A harmadik negyedévben világszerte mintegy 4,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le ebben a piaci szegmensben, ami éves szinten mintegy 0,3 százalékos visszaesést jelent. John McArthur, az IDC egyik vezető elemzője elmondta, hogy a harmadik negyedév összességében jobban alakult, mint a második, ugyanis az akkor feljegyzett 4,7 milliárd dolláros forgalom közel 4 százalékkal volt rosszabb, mint az előző év hasonló időszakában regisztrált forgalom. McArthur hozzátette, hogy a gyártók manapság már nem folytatnak olyan komoly árharcot, mint korábban, vagyis az adattárolók árának csökkenése lassulni látszik.

A harmadik negyedévben leszállított merevlemezes adattároló eszközök összkapacitása 197 petabyte-ra (197 kvadrillió byte) tehető, ami éves szinten megközelítőleg 36 százalékos növekedést jelent. Az IDC munkatársai ezen növekedési ütemet visszafogottnak minősítették és elmondták, hogy a növekedés üteme az elmúlt négy negyedévben folyamatosan csökkent.

A külső merevlemezes adattárolók piacán a harmadik negyedévben egyébként 1,5 százalékkal növekedett a forgalom, így az elérte a 3,2 milliárd dollárt. Az IDC jelentéséből többek közt kiderül, hogy a Hewlett-Packard továbbra is őrzi piacvezető pozícióját, igaz piacrésze éves szinten 0,7 százalékot csökkent és jelenleg mintegy 21,8 százalékra tehető. A második helyezett EMC kiváló negyedévet tudhat maga mögött, ugyanis ezen időszakban piaci részesedése 16,2 százalékról 19,2 százalékra növekedett, a bronzérmes IBM pedig 13,5 százalékról 13,6 százalékra növelte piacrészét. A Hitachi 8,2 százalékos részesedésének köszönhetően megőrizte negyedik helyét, az ötödik-hatodik helyen azonban változás történt, ugyanis a Dell megelőzte a Sun Microsystems-t. Miközben a Dell piacrésze 4,9 százalékról 6,6 százalékra emelkedett, addig a Sun Microsystems részesedése 6 százalékról 5,9 százalékra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!