JohnnyCage

A Yahoo technikai módosításokkal küzdene a spam ellen

A Yahoo Inc. egy olyan technológiai megoldást fejlesztett ki, amely az online médiaóriás szerint jelentős előrelépést jelenthet a kéretlen e-mailek elleni küzdelemben, amennyiben az ipar elfogadja és alkalmazza azt.

A Yahoo DomainKeys elnevezésű technológiája egy nyílt kulcsú hitelesítési eljárásra épül, és elsősorban az ellen a gyakolat ellen alkalmazható, amely szerint a spam küldők hamis feladói címeket tüntetnek fel a kéretlen reklám e-maileken, megtévesztve ezzel a felhasználókat, és jelentősen megnehezítve a küldők felkutatását.

A Yahoo DomainKeys megoldása lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a levél valóban a feladóként feltüntetett címről érkezett-e. A megoldásban alkalmazott, nyilvános kulcsú hitelesítési eljárás segítségével a kimenő e-mail egy digitális ellenőrzőkódot, vagyis aláírást kap, amelyet a szoftver a feladó saját, titkos kulcsával készít el. A hitelesített e-mail forrását később a feladóhoz tartozó, szabadon hozzáférhető nyilvános kulccsal lehet ellenőrizni. Amennyiben a digitális aláírás a nyilvános kulccsal hitelesíthető, a levél a feladóként feltüntetett címről érkezett, és továbbítható. Ha a nyilvános kulccsal nem lehet hitelesíteni a feladót, a levelet nem, vagy csak bizonyos feltételekkel továbbítja az e-mail szerver.

- Ez egy okos, és megbízható megoldás a problémára - mondta Brad Garlinghouse, a Yahoo kommunikációs megoldásaival foglalkozó elnökhelyettese.

Ahhoz azonban, hogy a megoldás hatékony legyen, a DomainKeys technológiának széles körben el kellene terjednie az Interneten. A Yahoo mindent meg is kíván tenni a technológia elterjedése érdekében, ezért a megoldás, valamint annak forráskódja bárki számára ingyenesen felhasználható lesz a jövőben.

Szakértők szerint a Yahoo tervét ennek ellenére is nehéz lesz megvalósítani. Bár a nagy e-mail szolgáltatók számára a rendszer égető fontosságú lenne, a sikerhez számos olyan társaságot is meg kellene győzni, amelynek nem fűződik egyértelmű érdeke a technológia alkalmazásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)