Spencer

A közeljövő Intel Xeon processzorairól

Egyes, Intelhez közelálló források tudni vélik, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége a jövő hét elején tervezi lerántani a leplet legújabb mikroprocesszoráról, a duálpocesszoros szerver számítógépek és munkaállomások piacára szánt új Xeonról.

Az Intel legfrissebb Xeon DP processzora 1 MB harmadszintű gyorsítótárral fog rendelkezni, működési frekvenciája pedig 3,2 GHz lesz. A nagy teljesítményű mikrochip kereskedelmi ára ezres tételben darabonként 851 dollár, vagyis mintegy 186 ezer forint lesz, és ez az ár egészen a jövő év első negyedévéig változatlan fog maradni. A 3,2 GHz-es frekvenciájú, 1 MB L3 cache-sel szerelt Intel Xeon DP processzor kompatibilis lesz a jelenleg forgalomban lévő, 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciát támogató E7501, illetve E7505 chipsetekre épülő platformokkal. Mint ismeretes, ezen közelmúltban debütált chipkészletek közül az előbbit a szerverek, az utóbbit pedig a munkaállomások piacán versenyezteti a gyártó.

Hamarosan tehát a 3,2 GHz-es, 512 KB másodszintű, illetve 1 MB harmadszintű gyorsítárral rendelkező Xeon lesz az Intel legnagyobb teljesítményű, duálprocesszoros rendszerekbe szánt processzora, mely egyébként a korábban Prestonia fejlesztési kódnevet viselt magra épül. Ezt követően valamikor a jövő esztendő második negyedévében esedékes az Intel újgenerációs Xeon processzorának, a Noconának a bemutatkozása. Az asztali számítógépek piacára szánt Prescott chip szerver változatának tekinthető Nocona 533 MHz-es helyett már 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fog rendelkezni, másodszintű gyorsítótára pedig a jövő héten debütáló új Xeon DP-hez hasonlóan 1 MB-os lesz. A legfejletettebb 0,09 mikronos, feszített szilícium gyártási technológiák segítségével készülő Nocona magos Xeon chipek kezdőfrekvenciája különböző források szerint 3,6 GHz körül fog alakulni, azonban ezen frekvenciát viszonylag gyorsan emeli majd az Intel.

Ide kapcsolódó hír, hogy a jövő év második felében érkező, többprocesszoros szerverekbe szánt Potomac Xeon processzorok állítólagosan támogatni fogják az x86-64, illetve valamely hasonló architektúrát. Amennyiben a híradások igazak, elmondható, hogy az Intel most először fog AMD technológiákat adoptálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!