Spencer

Február elején debütál az Intel Prescott

Különböző források szerint az Intel február 2-án jelenti majd be legújabb asztali mikroprocesszorait, a legfejlettebb 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő, jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő chipeket.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat várakozások szerint ezen új processzorok esetében is meg kívánja tartani a Pentium 4 elnevezést, igaz kiegészíti azt az SSE3 típusjelöléssel, ami természetesen a Prescottban található új utasításkészletre utal.

Magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélik, hogy az Intel február 2-án nem kevesebb mint hét vadonatúj processzort fog bemutatni. Ekkor fog debütálni többek közt a 2,8 GHz-es, 3 GHz-es, 3,2 GHz-es, illetve 3,4 GHz-es Prescott magos Pentium 4, a 3,4 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition, a 3,4 GHz-es hagyományos Pentium 4, illetve a Pentium 4 2,80A típusjelzésű processzor. Tekintsük át gyorsan, hogy mit kell tudni az említett chipekről! A négy vadonatúj Prescott magos Pentium 4 processzor elsősorban az 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárról, a 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciáról, az SSE3 utasításkészletről, illetve a továbbfejlesztett HyperThreading technológiáról ismerszik meg. A szerver alapokon nyugvó 3,4 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition (800 MHz-es QPB, HyperThreading) érdekessége nem más, mint a 2 MB-os harmadszintű gyorsítótár, az ugyancsak 3,4 GHz-es hagyományos Pentium 4 pedig a már jól ismert Northwood magra épül, ennek megfelelően 512 KB L2 cache-sel, 800 MHz-es QPB-vel, illetve HyperThreading támogatással rendelkezik. A felsorolás végére került Pentium 4 2,80A egy olyan érdekes Prescott processzor, mely 1 MB másodszintű gyorsítótárral, illetve SSE3-mal fel van ugyan vértezve, azonban rendszerbusza mindössze 533 MHz-es és a HyperThreading technológia is hiányzik belőle.

A hét új Intel processzor közül messze a 3,4 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition lesz a legdrágább, ezen "extrém" chipért ugyanis nem kevesebb mint 999 dollárt kell majd fizetni. Ehhez képest bagatell összegnek számít a 3,4 GHz-es Prescott, illetve Northwood magos Pentium 4 chipekért elkért 417 dollár, arról nem is beszélve, hogy a 3,2 GHz-es, 3 GHz-es, illetve 2,8 GHz-es frekvenciájú Prescottok mindössze 278, 218, illetve 178 dollárba fognak kerülni. Az Intel Pentium 2,80A ára 163 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!