Spencer

Érkezőben a Prescotthoz szánt processzorhűtők

Bár az Intel sokak által várva várt, SSE3 technológiával felvértezett újgenerációs Pentium 4 processzorai előreláthatólag csak a jövő év elején fognak bemutatkozni, a processzorhűtők fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégek már most ezen új, Prescott fejlesztési kódnevet viselő Intel chipek hűtési megoldásaira fókuszálnak.

Mint ismeretes, a még mindig a jó öreg NetBurst mikroarchitektúrára épülő, SSE3 kompatibilis új Pentium 4 chipek a legfejlettebb, 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiák segítségével fognak készülni.

Az Intel korábban azt ígérte, hogy az újgenerációs chipek a fejlettebb gyártástechnológia következtében jelentősen kisebb fogyasztással rendelkeznek majd, mint 0,13 mikronos csíkszélességű elődeik, azonban a Santa Clara-i székhelyű chipgyártónak idővel rá kellett ébredenie arra, hogy a Prescott fogyasztásával nincs minden rendben. Konkrétan arról van szó, hogy az első körben bemutatkozó, még PGA478 tokozással rendelkező Prescott magos Pentium 4 processzorok fogyasztása 100 W-nál nagyobb lesz, arról nem is beszélve, hogy a későbbiekben debütáló, LGA775 tokozású Prescottok fogyasztása akár a 120 W-ot is meghaladhatja. A nagy fogyasztás természetesen fokozott hőtermeléssel jár együtt, ennek következtében mind az Intel, mind pedig a processzorhűtő gyártók arra koncentrálnak, hogy milyen hűtési megoldásokkal lehetne megfelelő módon lehűteni az újgenerációs Pentium 4 chipeket.

Jelen pillanatban többek közt a Nexus és a CoolJag kínálatában lelhetők fel olyan processzorhűtők, melyeket már kifejezetten a Prescott chipekhez fejlesztettek ki. Ezen termékek specifikációik szerint maximum 103 W hőt képesek eldisszipálni, vagyis legfeljebb 3,4 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Prescott processzorokkal házasíthatók össze. Az említett gyártók Prescott kompatibilis processzorhűtői rézből készült hűtőbordából, valamint magas fordulatszámmal rendelkező ventillátorból állnak, kereskedelmi áruk pedig 35-40 dollár. Tudni lehet, hogy az Intel a Prescott chipekhez újgenerációs processzorhűtőket fog kínálni, azonban ezen termékek értelemszerűen csak a Prescott megjelenésével egy időben kerülnek majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)