Spencer

Csökkenőben a memóriaárak

A DRAM memóriapiacot figyelő szakértők szerint az elmúlt hetekben szépen lassan csökkentek a memóriaárak, azonban a memóriachipek gyártásával foglalkozó cégeknek ez nem jelent különösebb nehézséget.

Többek közt már csak azért sem, mert a DRAM chipek előállítási költsége az utóbbi időkben meredekebben zuhant, mint a memóriachipek kereskedelmi ára, vagyis ily módon a gyártók még némi extra profitra is szert tudtak tenni.

A DRAMeXchange által közölt legfrissebb adatok szerint a 256 Mbit kapacitású, 333 MHz-es működési frekvenciával rendelkező DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek ára kevesebb mint két hét alatt 4,48 dollárról 4,35 dollárra csökkent. Egyes szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy bár ez az árcsökkenés nem nevezhető túl jelentősnek és a gyártási költségek is csökkenőben vannak, a kereskedelmi árak további esésének káros hatásait bizony már megérezhetik a gyártók. Emlékezetes, hogy az ádáz árháború és a folyamatos árcsökkentések következtében a memóriapiac szereplői az elmúlt években komoly dollármilliárdokat buktak el.

Andrew Norwood, a Gartner Dataquest piackutató cég egyik vezető elemzője szerint a memóriachipek, illetve memóriamodulok gyártásával foglalkozó cégeknek nem kell komolyabban aggódniuk a közeljövőt illetően. Norwood szerint a memóriatermékek előállítási költsége éves szinten mintegy 33 százalékkal csökken, ami negyedévente megközelítőleg 9 százalékos csökkenést jelent, ezzel szemben ugyanezen termékek kereskedelmi ára sokkal lassabban zuhan, vagyis a gyártók tulajdonképpen még profitálnak is. Norwood ezenkívül utalt arra, hogy a Hewlett-Packardhoz, illetve a Dellhez hasonló nagy számítógépgyártó cégeknek köszönhetően jelentős mértékben stabilizálódik a memóriapiac, ami mindenképp pozítiv jelenség.

Közismert, hogy a hagyományos SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriákat szépen lassan teljesen kiszorítják a piacról az újabb DDR (Double Data Rate) SDRAM-ok, melyek közül mostanság már a magasabb frekvenciájú változatok is egyre elérhetőbb áron kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    sztm többet is, de ugyse költesz rá kevesebbet, mivel egyszerüen nagyobb modult veszel...
  • Surranó #1
    Két hét 13 cent/csip, vagyis modulonként 1$. Akkor fél év alatt 13$-t, vagyis 3000 Ft-ot esik? wow :)