Gege

A spam a csevegőprogramokat sem kíméli

Nem elég, hogy az ember naponta tucatszámra kapja a hasztalan és ostoba e-maileket, a spam már a mobiltelefonokat és a csevegőprogramokat sem kíméli.

Ezek a kellemetlen variánsok legalább annyira veszedelmesek lehetnek, mint a vírussal fertőzött kéretlen levelek, és még pénzbe is kerülhetnek. De akárcsak az e-mailes spam esetében, itt is megvannak az eszközök a kellemetlenkedők távoltartására.

Az America Online spIM-nek (a spam és az Instant Messenger - üzenőprogram - kezdőbetűinek összeolvasztása) nevezi a kéretlen e-mailt. Ez a szó is majdnem ugyanúgy hangzik, mint a spam, és ezek az üzenetek is ugyanolyan nevetségesek és szánalomra méltók, akár a kéretlen e-mailek. Tipikus szöveg a "Látogass el a weboldalamra". A Yahoo Messengert használók az üzenőprogramokat spammelők áldozatai: áldozataikat pornográf tartalmú weboldalakra próbálják csábítani, vagy éppen tőzsdetippekkel boldogítják a felhasználót.

A féregírók az MSN Messengert és a Windows Messengert vették célba undorító, spamjellegű támadásaikkal. Ezeket megelőzendő az AOL és a Yahoo is kijavította a régebbi verziójú üzenőprogramjainak védelmi hibáit.

A Symantec ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az üzenőprogramok dokumentált biztonsági réseinek száma ma még viszonylag alacsony, de egyre növekvő tendenciát mutat. Ezeket kihasználva nemcsak megfertőzhetik a számítógépet, hanem adatokat is eltulajdoníthatnak. A Symantec a vírusirtók gyakori frissítését ajánlja.

Miért is támadják a spammerek az üzenőprogramokat? Részben azért, mert meglehetősen kifinomult szoftverről van szó. Sokféle scriptet futtathatnak, és legalább annyira sebezhetők, valamint a csatolt fájlokat és hiperlinkeket is ugyanúgy kezelik mint a levelezőprogramok, és ezeket a lehetőségeket kihasználva támadás indítható a számítógép ellen.

Ennél rosszabb már nem is jöhet, gondolhatnánk, de tévedni emberi dolog. Az üzenőprogramok mellett a mobiltelefonokra is megjelent az SMS spam. Az okostelefonokkal együtt jelentek meg a fejlett üzenőszolgáltatások, a multimédiás szolgáltatások, az üzenőprogramok és telefonos e-mail. A kényelemnek azonban ára van: egyes szolgáltatók ugyanis 3-4 centet kérnek az SMS fogadásáért. Az egy dolog, ha az asszony SMS-sel örvendezteti meg hites urát, de amikor az üzenet fenomenálisan olcsó tonert ajánl a lézernyomtatódhoz, az valami egészen más.

"Lehet, hogy irritáló a PC-re érkező spam, de az még irritálóbb, ha a mobiltelefonra érkezik" - mondta Ralph Musgrove, a TCS piackutató részlegének alelnöke. A társaság spamszűrőket készít - mobiltelefonokra. Musgrove előrejelzése szerint az amerikai mobiltelefon-tulajdonosok is hamarosan ugyanazzal a problémával néznek szembe, ami ellen európai sorstársaik már megküzdöttek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #8
    meg kivehetnek mar ezt a szikrazast innen, mert nem lehet tole normalisan zenet hallgatni...
  • Bonewerkz #7
    naja, de azert a bm-tol nem ezt varna az ember....
  • WiLDoR #6
    ne parázz, ilyen telefonhivást már én is kaptam, hogy van ilyen-meg-ilyen hűdemilyenakciós ECDL tangolyam iratkozzak már be rá, mert az nekem hűdemilyen jó lesz, és csak 120.000 HUF-ba kerül. kiröhögtem és mondtam neki, hogy informatikus vagyok, ha akarja szivesen leadom az órákat én is, majd elküldtem a pics*ba a hülye hirdetésével együtt...
    tegnapelött meg becsöngetett valami román lepusztúlt ipse, hogy vegyek frankó takarókat merazmilyenjó lesz nekem. kiröhögtem és becsaptam az ajtót :D
  • Bonewerkz #4
    hm...
    engem felhivtak rejtett szamrol, hogy pesten valami hazasparoknak tervezett arubemutato lesz... visszakerdeztem: 1: nincs parom, 2: 180kmre lakom pesttol, 3: honnan van meg a szamom?? azt omndtak, hogy veletlenszeruen keresik ki a szamokat...
    masik:
    ma kaptam a belugymniniszteriumtol egy levelet, es mi volt benne?
    hat egy olyan nonprofit biztositotarsasag reklamlevele, aminek a negyedeves auto biztositasa 2ezerrel tobbe kerul, mint a mostani biztositome....
    azert eleg durva, hogy a belugyesek idaig sullyednek...(persze csatoltak 1 kis papirt, amiben az all, hogy az adataimat nem tovabbitottak, csak a levelet valami adatoron keresztul...)
    asszem, leszerelek, es lepek lefele ebbol az orszagbol...
  • cSuwwi #1
    Már nálunk is kezdődik ez az őrület. Én is, és a haverok közül páran kaptunk egy sms-t, hogy nézzem meg az xy oldalt, és hogy xy a jelszavam hozzá... Wazz!