Rónai György

Új EU szabályozások a spam ellen

Ma már a teljes email forgalom több mint fele kéretlen reklám email, vagyis spam. Az Európai Bizottság szerint csak az európai üzleti élet több mint 3 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el az elmúlt évben, a spam káros hatásainak köszönhetően. A törekvés tehát egyértelmű, ki kell irtani a kéretlen leveleket az email forgalomból.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a reklám levelek jelentős része még mindig az Egyesült Államokból érkezik. Természetesen ott is tesznek lépéseket a dolog ellen, itt volt például a múlt heti bírósági döntés egy cég ellen, amelyben több millió dollárra büntették meg őket spam miatt. Erről az SG olvasói is kaphattak tájékoztatást, egyik múlt heti hírünkben. Az anti-spam kampányok tehát mind inkább életre kelnek világszerte, és bizonyos országokban már hivatalosan is fel lehet, illetve fel is kell lépni a kéretlen levelek ellen. Természetesen ezen akciók egyike sem jelent gyors megoldást, de legalább elindítják a törekvéseket.

Az új EU szabályok értelmében korlátozzák a cégeknek a cookie használatot is, így azok nem gyűjthetnek kedvük szerint információkat, a weboldalukat meglátogató felhasználókról. A büntetések mértéke azonban már a tagállamok egyéni döntésén alapul. "A törvény egy kulcsfontosságú eszköz az elektronikus kommunikáció fogyasztóvédelmére, és egyben az alapfeltétele a sikeres internetes kereskedelemnek" - mondta el Erkki Liikanen, az EU egyik minisztere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rincewind #4
    Egy jótanács spam ügyben:
    Ne rakjátok ki sehova direkt link-ként az e-maileteket(se weboldal, se fórum, se semmi). Olvastam valahol, hogy weboldalakról is gyűjtik az adatbázisba az e-maileket, külön erre kifejlesztett programok. Hülyeségnek tartottam a dolgot, de azért próba szerencse alapon, az összes weboldalamról leszedtem az e-mailcímemet. Namost azóta 90%-al(!!!) kevesebb spam-et kapok arra a mail-emre, amit leszedtem! Érdemes tehát kipróbálni, hátha másnál is beválik.
  • PetruZ #3
    Egyes felmérések szerint az emberek kb. 15%-a bizony rákattint a spam-linkekre és ezek egy része "vásárol" is (vagy csak szimplán beugrik egy-egy csalásnak). Szóval csak megéri...
  • WiLDoR #2
    én sem értem. ezzel inkább csak elveszik a felhasználó kedvét, hogy megvegye a cuccot. pont ellenkező hatást vált ki, mint amit várnának. nekem is jön napi szinten 7-8 ilyen fos email, de már bele sem nézek, csak gyalulom őket sorban... hülyék ezek a spammerek, s van olyan aki még hülyébb, mert fizet, hogy ilyen fos email-eket terjesszenek. röhej.
  • Darth Sith #1
    azt nem értem, mirét jó vaalkinek hogy spameket küldözget? jó hobbi vagy mi?