Rónai György

Továbbra is az Intel vezeti a grafikus chipek piacát

A Mercury Research felmérése szerint a harmadik negyedévben is az Intel-é a legnagyobb piaci részesedés a grafikus chipek piacán.

Míg az nVidia és az ATI teljes piaci részesedése rendre 25 %, és 22 % volt, addig a chipóriás 35 %-ot mondhat magáénak. A különálló grafikus kártyák piacán természetesen kicsit mást mutat a statisztika, hiszen ott már nincs jelen az Intel. Itt az nVidia 53 %-ot birtokol, ez 1 %-kal kevesebb, mint az előző negyedévben, míg az ATI részesedése 3 %-kal nőtt, így most az eladott videokártyák 40 %-a épül RADEON chipekre. A fennmaradó versenytársak, a SiS és a Matrox mindketten csupán 3 %-kal bírnak. A desktop piac legnagyobb veszteségeit az nVidia könyvelhette el, ugyanis az ő részesedése az eredeti 62 %-áról negyedévenként több mint 2%-kal csökkent.

A mobil piacon viszont az ATI magasan vezet 71 %-kal, míg az nVidia csupán 21 %-ot bírt megszerezni. A SiS, a Silicon Motion, és a VIA viszont hátrál kifele, és mára már csak elenyésző mobil grafikus chip részesedésük van.

A mobiltelefonba, és kézi eszközökbe szánt grafikus chipek körében megintcsak az Intel vezet 45 %-kal, a második helyen pedig az ATI van 39 %-kal. Mindkettő részesedése folyamatosan nőtt az év folyamán. A Trident felvásárlásának köszönhetően a SiS feljött 5 %-ra, a fennmaradó részesedés pedig a VIA-é.

A desktop piac integrált megoldásait illetően is az Intel van az élen, méghozzá folyamatosan növekvő részesedéssel, amely most éppen 67 %-on áll (+10 %). Őt követi a SiS 13 %-kal (-5 %), majd az nVidia 7 %-kal, és végül a VIA 3 %-kal.

Mindemellett a teljes grafikus piac 13,8 %-kal növekedett a harmadik negyedév folyamán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    ez szite biztos ha nem rukkolnak elő egy voodoo 3 -> geforce 1 arányu javulást mutató kártyával
  • FtranX #1
    "A desktop piac legnagyobb veszteségeit az nVidia könyvelhette el, ugyanis az ő részesedése az eredeti 62 %-áról negyedévenként több mint 2%-kal csökkent."

    Hmm... az Nvidia tényleg elkezdett csúszni lefelé, ahogy egyesek megjósolták. Ha így folytatja az ATI átveszi a vezetést.