Gyurkity Péter

Nagyott nőtt a grafikus kártyák piaca

Harmadával nőtt tavaly a szegmens, a nagy bevételek nemcsak a magasabb árak miatt keletkeztek.

A grafikus kártyák területével kapcsolatban legutóbb két kínai megoldás hivatalos bemutatójáról írtunk, eközben azonban mind az AMD, mind pedig az nVidia kifejezetten szép számokat mutatott fel. Egy friss felmérés alapján ez nem kizárólag a magasabb árak eredménye volt, ugyanis a forgalom is jelentős mértékben növekedett.

A Jon Peddie Research égisze alatt tevékenykedő Graphic Speak a napokban tette elérhetővé részletes anyagát, amelyben már a teljes tavalyi évre vonatkozó főbb számokat közlik velünk. Eszerint tavaly a különálló grafikus kártyák szegmensében már csaknem 52 milliárd dolláros bevételre tett szert a két nagy rivális, miközben világszerte összesen 50 millió darab ilyen megoldást szállítottak le, ami 30 százalékos ugrást jelent a forgalom terén. A fenti számok alapján az átlagos eladási ár 1000 dollár körül lehetett, ami nagyon magasnak tűnik, mint ahogy a forgalom terén látott növekedés nem igazán lenyűgöző, hiszen ezzel kapcsolatban többen rögtön megjegyezték, hogy 1998-ban még jóval több, összesen 116 millió kártya talált gazdára.

A két nagy szereplő közül az AMD mutatott fel jóval erősebb növekedést, náluk az egy évvel korábbi időszakhoz képest 35,7 százalékos volt az előrelépés, eközben viszont továbbra is az nVidia uralta a piacot, hiszen az újonnan értékesített kártyák esetében piaci részesedésük 77 százalék felett volt, legalábbis a teljes tavalyi évre vonatkozóan. Ami az idei évre vonatkozó várakozásokat illeti, azt még senki nem tudja, hogy az Intel pontosan milyen formában teszi majd elérhetővé asztali megoldásait, viszont könnyen lehet, hogy lemaradnak a kriptobányászat őrületéről, vagyis pont akkor szállnak majd be újra a piacba, amikor már lecsengőben lesz ez a hullám.

Azt nyilván a fenti felmérésből sem tudjuk meg, hogy pontosan mennyi kártyát szereztek be a bányászok, viszont jó eséllyel ez a jövőben már kevésbé lesz fontos, ezzel pedig az eladási árak is tovább mérséklődhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!