Spencer

Bemutatkozott a Centrino platform eddig hiányzó láncszeme

Az Intel bejelentette, hogy a Centrino platform egyik sokak által várva várt Wi-Fi elemének nemrégiben megkezdődött a tömeggyártása, illetve partnercégekhez történő leszállítása.

A Santa Clara-i székhelyű vállalat a 802.11a, illetve 802.11b vezeték nélküli hálózati szabványokkal kompatibilis, Intel Pro/Wireless 2100A típusjelű kommunikációs megoldás debütálását az elmúlt hónapokban egymás után kétszer is elhalasztotta, mostantól viszont már lényegében semmi akadálya nincs annak, hogy az új Wi-Fi elemmel felvértezett Centrino hordozható számítógépek elárasszák a piacot.

Dan Francisco, az Intel szóvivője a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy a vállalat 802.11b, illetve 802.11g szabványokkal kompatibilis következő Wi-Fi chipjének is már javában folyik a fejlesztése. Ez a vadonatúj vezeték nélküli kommunikációs eszköz a várakozások szerint az idei esztendő végére lesz készen a sorozatgyártásra, ezt követően pedig majd valamikor a jövő év első felében bukkan fel a Centrino alapú notebookok piacán. A szóvivő elmondta, hogy a most debütált Intel Pro/Wireless 2100A gyakorlatilag két rádiós chipből tevődik össze. A 802.11a szabvánnyal kompatibilis chip az Inteltől származik, és tudni kell róla, hogy a chipgyártó első, teljesen saját fejlesztésű Wi-Fi megoldása. A 802.11b szabványnak megfelelő másik chipet a holland Philips Semiconductors fejlesztette ki.

Említésre méltó, hogy manapság már többek közt a Broadcom és a Texas Instruments is forgalmaz olyan Wi-Fi elemeket, melyek egyetlen tokozáson belül tartalmazzák a 802.11a és 802.11b szabvánnyal kompatibilis rádiófrekvenciás elemeket. Ezen magas integráltsági fokú mikrochipeket olcsóbban lehet előállítani, mint az Intel most bejelentett kétchipes Wi-Fi eszközét, ezzel együtt a világ legnagyob chipgyártója úgy véli, hogy újdonsága igen csak versenyképes megoldásnak fog bizonyulni a piacon.

A jelenleg forgalomban lévő, Intel Pentium M processzorra, valamint i855-ös alaplapi chipkészletre épülő Centrino hordozható számítógépekben fellelhető Intel Pro/Wireless kommunikációs chip még csak a 802.11b vezeték nélküli hálózati szabvánnyal kompatibilis. A 2,4 GHz-es frekvenciát használó "b" szabvány 11 Mb/s-os, az 5 GHz-es frekvencián működő "a" szabvány pedig 54 Mb/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!