Rónai György

Extravagáns GeforceFX-ek a Prolinktől

A Prolink is bejelentette az új NV36-ra épülő videókártyáit, a PixelView GeforceFX 5700, és 5700 Ultrát. Mindkét terméken a PixelView saját hűtési megoldása található, a PDF, vagyis Plasma Display Fan, amely nem csak jól néz ki, hanem halkan, és jól is hűti a videókártyát.

Az új grafikus kártyákon található világító ventilátorokat egy "Blue Icy Crystal Displayers" elnevezésű LCD kijelzővel is ellátták, amely mutatja a ventillátor fordulatszámát, valamint a GPU hőmérsékletét. Az új fajta ventillátorok nemcsak halkak - csupán 25 dBA zajt keltenek -, hanem a cég még arra is odafigyelt, hogy az egész hűtési megoldás nehogy ütközzön valami mással a beszereléskor. Így a PDF hűtés nem lóg bele a szomszédos PCI foglalatba sem, és a szomszédos PCI kártya a hűtését sem akadályozza. Ezen kívül a cég állítása szerint egyetlen alaplapon található alkatrész sincs útban neki.


Prolink videókártya PDF hűtéssel

A kártya egy hangszóróval is fel van szerelve, amely hangos riasztással szolgál arra az esetre, ha a ventilátor esetleg 1000 RPM alá lassulna, illetve ha a GPU 70°C fölé melegedne.


A kártya specifikációi mindenben megegyeznek az nVidia által kiadott GeforceFX 5700 és Ultra referencia adataival. Az NV36 az nVidia első olyan GPUja, amelyet az IBM East Fishkill-i gyárában is készítenek már 0,13 mikoronos gyártástechnológiával, és természetesen FCBGA tokozással. Az 5700 Ultra GPU 475 MHz-en üzemel, valamint új GDDR2 memóriákkal van felszerelve, amelyek 900 MHz-en működnek. Ez a működési frekvencia csaknem 14,4 GB/s sávszélességet biztosít a memória számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #32
    Egyébként nekem a Ti4200-esemmel semmi gond sincs, és nincs játék, ami megfeküdné a gyomrát. Ahogy elnézem magam, mindíg 2 generációnként lépek a vidkártyák terén (Voodoo1, Voodoo3, Geforce2, Geforce4), és semmi hátrányom nem származott még belőle, mindíg jól futottak a játékok, és mindíg jól vágta az aktuális effekteket. A lényeg, amire ki akarok térni, hogy szerintem mire látványos DX9-es játékok jönnek ki, addigra jön egy köv. generációs Gef, ami talán jobban sikerül, mint az FX, ami tényleg elég betegre sikerült (nekem valahogy a Voodoo5-ös jut róla eszembe, igaz ott nem a hatalmas hűtés, hanem a fogyasztás volt a gond, de mindkettő valami mérnöki kapkodás eredménye lehet)
    Szóval az Nvidia vagy kijön valami elfogadható árú, fogyasztású, hűtésü, és ütős chippel, vagy nagy szarban lessz és a 3dfx sorsára jut, hisz lesz hamarosan egy visszatérő, és egy új konkurencia, akik még okozhatnak meglepetéseket!
  • Mr_Rob #31
    Szerintem királyul néz ki. Egy átlátszó oldalfalu házban jól mutatna. Ééés, ha hozzámvágnák, lehet, hogy elfogadnám :P
  • Microtus #28
    Na azért az Ati-t sem kell félteni, vastagon megcsinálja ő is a kis turpiságait főleg bekapcsolt AA mellett, csak érthető módon az Nvidia-HL2 esetében ez "kissé" nagyobb port kavart.
    A rengeteg neten olvasható tesztből pedig nem derül ki egyértelműen a 9600-s seria fölénye SŐT.....
    Még dx9 alatt sem mindig.
    Az image quality tesztektől meg már megfájdul az ember feje.
    Viszont a shadermark2 tesztje valóban elgondolkodtató......
  • [HUN]PAStheLoD #27
    jól beszélsZ!
  • OMax #23
    hmm megneztem ezt a palyat.. nemrossz de meg mindig nem az igazi:)) az tenger vize reflectivity 40%:) szoval na. nekem gf 4ti 4400 van es az 52.16 final 1 fokkal jobb mint az elozok, valami 300-400 pontal jot tobb ki aquamarkba... szinte semmi. es igaz a fx szeria szar. fokent az idegesit hogy ossze vissza nevezik a kartyajukat, de ez mar a gf 4 nel kezdodott hogy az mx szeria szarabb volt mint a gf 3 es a sok kis hulye kocs gyerek meg azzal vaganykodot hogy neki gf 4 mx e van hogy az milyen jo mert az mar gf4 es nem szar gf3 szoval na! es most ugyanez az fx el ... hat ember legyen a talpan aki tudja kovetni oket... amugy ez az 9800xt neg 5950 szerintem telyesen folosleges volt... szinte semmivel se jobbak, csak az orajelet vittek fel szoval sucks! minden jout nektek!
  • [NST]Cifu #22
    Nekem semmi bajom a 3.8-al, sőt, már a 3.0 óta nem láttam villogó/eltünő/átlátszó textúrákat, igaz nekem 9800Pro-m van :P

    Hogy kinek lesz hátrány? Jó kérdés. A Valve éppen amiatt háborodott fel, mivel az nVIDIA a driverjeiben a képminőségből, sőt az effektekből vesz vissza, hogy teljesítményben tartani tudja a lépést az ATi-val. Az első béta 52.16-os driver eredményeknél mindenki le volt döbbenve, hogy milyen jó eredményeket produkáltak hirtelen az FX kártyák, aztán hamar kiderült, hogy a plusz teljesítményt úgy érte el az nVIDIA, hogy jelentősen lebutította a képminőséget. És ez szomorú...

    Szó se róla, én sem azt akarom, hogy eltünjön a sűlyestősztőben a GeForce széria, mivel az ATi nagyon elkényelmesedett, gyakorlatilag a csúcs kártyájuk már több mint egy éve az R300-on alapul, és a 9700Pro (amely tavaly nyáron látta meg a napvilágot) és a 9800XT között szinte csak apróságokat változtanak, mivel egyszerűen ennyi is elég ahoz, hogy a csúcson maradjanak...

    Jöjjön ki minél elöbb egy ütős GeForce, de ez az FX széria egy nagyon silány sorozat lett, be kellene látni...
  • OMax #21
    meg is nezem ezen perc:))
  • [NST]Cifu #19
    Próbáld meg a nomális pályákon esetleg, mint a coast_4...

    Amúgy pedig anno voltak tesztek (a még mindig kiadattlan) HL2 benchmark-al különféle oldalakon, amikből én is idéztem az FPS-eket - szóval innen a vélemény :)
  • [NST]Cifu #18
    Itt egy jó kis link - 5700Ultra vs. 9600XT teszt:

    http://www.driverheaven.net/reviews/5700/index.htm

    Amit látni lehet, hogy a 9600XT jó 20-40%-al gyorsabb a játékoknál (nem a 3Dmark-ban, mert az már leszerepelt, mint tesztprogram...)...
  • OMax #17
    MIlyen hl2 lattad te mar a hl2 ot.. azaz bocsi en is lattam de amit lattam az az volt hogy a fu fel meterre a fold felet nottek es a falakon a textura helyett azt irta hogy reflekt 50% szoval ezen a hl2on igen jobb az ati... tudod mit banja a fene!