JohnnyCage

Jelentős nyereségek a merevlemezgyártóknál

A merevlemezgyártó Seagate Technology, illetve Maxtor társaságok kedvező harmadik negyedéves eredményekről számoltak be a napokban. A cégek növekvő nyeresége az elemzők szerint a gyengélkedő szegmens fellendüléséről tanúskodik.

A Maxtor szeptember 27-én véget ért pénzügyi negyedévében 1,07 milliárd dolláros bevételt, és részvényenként 20 centes nyereséget ért el. A First Call piackuató cég szerint az elemzők korábban 991 millió dolláros bevétel mellett részvényenként 17 cent nyereséget vártak.

A piacvezető Seagate Technology 1,74 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 40 centes nyereségről számolt be az október 3-át megelőző három hónapos időszakban. Az elemzők a Seagate esetében is valamivel rosszabb 1,64 milliárdos bevételre, és részvényenként 36 centes nyereségre számítottak.

A vártnál kedvezőbb eredmények az elemzők szerint a rivális gyártók számának csökkenésével, illetve a merevlemezek növekvő keresletével magyarázható. A merevlemezes meghajtók eladásainak növekedésében jelentős szerepet játszott a szórakoztatóelektronikai piac, mivel az utóbbi időben egyre több ilyen készülék tartalmaz merevlemezt.

A merevlemezpiac az utóbbi években a rendkívül kiélezett konkurenciaharc, illetve az árak gyors csökkenése és a meghajtók tárolókapacitásának lendületes növekedése miatt meglehetősen kiszámíthatatlan volt. Miközben 1992-ben egy merevlemez átlagos ára még 401 dollár volt, ez az ár 2002-re 77 dollárra csökkent, közölte a J.P. Morgan piackutató cég.

A TrendFocus piackutató cég szerint a merevlemezek piaca az elkövetkező években jelentős növekedésen fog keresztülmenni. Miközben a piac legnagyobb részét képező asztali PC-k eladásai az idei évben 4,2 százalékkal, a jövő évben pedig 7,6 százalékkal fognak növekedni, a notebookból, valamint merevlemezzel felszerelt szórakoztató elektronikai eszközökből is egyre több fogy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    vettem 1 seagate winyót már jól megy a cég :)))