JohnnyCage

Stabilizálódott a notebookok ára

Megtört az a mintegy két éve tartó folyamat, amelyben a notebook számítógépek ára folyamatosan csökkent, lehetővé téve a készülékek szélesebb körben való elterjedését.

A tajvani notebook gyártók az idei második félévben jóval kisebb árnyomást éreznek a szegmensben, mint az elmúlt évek során. A társaságok szerint a notebookok ára a közelmúltban stabilizálódott, és a legolcsóbb változatok ára 649 - 699 dollár körül megállt.

A legolcsóbb mobil számítógépek 2000 végén még 1100 - 1200 dollárba kerültek, ez az ár az idei év elejére azonban már 649 - 699 dollárra esett. Egyes notebook gyártók, illetve piaci elemzők arra számítottak, hogy a legolcsóbb készülékek az idei év második felére hozzávetőleg 500 dollárba fognak kerülni, de a vezető gyártók március óta megtartották alsókategóriás modelleik árát 699 - 749 dolláron.

A szakértők szerint az árak stabilizálódását több egyéb ok mellett egyes alkatrészek árának emelkedése, valamint a viszonylag drága, széles képernyős modellek elterjedése váltotta ki. A széles kijelzős notebookok megjelenésüket követően hozzávetőleg 2000 dolláros áron voltak kaphatóak. Az árcsökkenést jelentősen lefékezte az Intel Centrino platformjának megjelenése is, amely jelentősen megdrágítja a készülékeket, és ezért jelenleg elsősorban a felső árszegmenst célozza.

Bár az emelkedő alkatrészárak csökkentették a notebook gyártók nyereségét, a társaságok megkönnyebbültek a készülékek árának stabilizálóása miatt, közölték egyes tajvani gyártókhoz közeli hírforrások. A tajvani cégek azt remélik, a gazdasági helyzet javulásával a felhasználók a közeljövőben kevésbé lesznek árérzékenyek, és növekedésnek indul a közép- és felsőkategóriás modellek szegmense.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #2
    ne add fel. Viszont nagyon nézd meg, hogy KITŐL veszel, mit. Van olyan cég, amelyiket semmiképpen sem ajánlom.
    És készülj fel arra, hogy az alaktrészek _drágák_ :)