SG.hu

Újabb kínai internetezőt tartóztattak le Kínában

[E-kereskedelem] Újabb kínai internetezőt tartóztattak le Kínában, amiért a kívánatostól eltérő véleményének adott hangot a világhálón. Az esetről a Human Rights in China (HRIC) - Emberi Jogok Kínában - emberjogi szervezet számolt be.

Li Zhit, a 32 éves kínai internetezőt az állam hatalma elleni felforgató tevékenységgel vádolják. Lit augusztus 8-án vették őrizetbe, majd emeltek ellene vádat szeptember 3-án, a HRIC szerint. Amennyiben Lit bűnösnek találják, akár 15 évig terjedő bötönbüntetést is kaphat. Li úr gyakran osztotta meg másokkal nézeteit online üzenőfalakon és csevegőszobákban, ám a vádak szerint tengerentúlon élő disszidensekkel is kommunikált a világhálón. Li úr esete nem az első, hiszen júniusban négy újságírót is hosszú börtönbüntetésre ítéltek, politikai változás szükségességét hangoztató online felhívásaik miatt.

A kínai illetékes hatóságok előszeretettel emlegetik az internetben rejlő kereskedelmi lehetőségeket, ám a médium politikai tartalmát illetően szigorú a szabályzás. A Riporterek Határok Nélkül csapatának becslései szerint Kínában mintegy 30 000 ember figyeli honfitársai online ténykedését. A disszidensek által működtetett külföldi honlapokhoz, emberi jogi szervezetek oldalaihoz, és egyes hírforrásokhoz való hozzáférést szűrőkkel tiltják le, ám árgus szemekkel figyelik a hazai site-ok tartalmát is. Li úr letartóztatása egy nappal Colin Powell külügyminiszter azon kijelentése után történt, miszerint Kína nem tesz eleget az ország emberi jogi helyzetének javítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!