JohnnyCage

Az AMD mindenhol x86-os chipeket szeretne

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) számos új területre ki szeretné bővíteni az x86-os processzorok családját, hogy még több eszköz kihasználhassa az architektúrához elérhető óriási mennyiségű szoftvert.

Az AMD a jövő héten adja ki az asztali és notebook számítógépekhez szánt 32/64 bites Athlon 64 processzort, amely a társaság x86-64 architektúrájára épül. Mint azonban Hector Ruiz, a társaság vezérigazgatója elmondta, a processzorgyártó egy párhuzamos projekt keretében ki szeretné bővíteni az x86-os processzorok alkalmazási területét.

- Az AMD egy olyan stratégiát kíván követni, amelyet talán az "x86 mindenhol" kifejezéssel lehetne legjobban jellemezni, és lehetővé teszi az architektúra alkalmazását olyan eszközökben, mint például a kéziszámítógépek, és a fejlődő piacokat célzó olcsó PC-k - mondta Ruiz.

A chipgyártó a terv keretében várhatóan számos új, többnyire alacsony fogyasztású processzort fog kiadni, amely lehetővé teszi az x86 alapú PC-khez elérhető óriási szoftvertömeg hasznosítását más eszközökben is. A társaság az új stratégiát a napokban megrendezett TechXNY technológiai konferencián és kiállításon jelentette be.

Az AMD vezetője a konferencián egy olyan kéziszámítógépet mutatott be, amely egy x86 alapú alacsony fogyasztású processzorra épülve az asztali gépekhez szánt Windows operációs rendszer legújabb változatát futtatta. Ruiz szerint az a tény, hogy a mind a szoftverek, mind pedig a hardvereszközök többsége készen áll az x86 platformhoz, jelentősen megkönnyíti az efféle készülékek kifejlesztését.

A terv megvalósításához az AMD a National Semiconductortól megvásárolt Geode rendszer-a-chipen processzort is felhasználja, amely a CPU mellett a memóriavezérlőt, grafikus alrendszert, és I/O vezérlőt is tartalmazza. A társaság azonban egy, a Geode chipnél olcsóbb megoldást kíván kifejleszteni, amely lehetővé teszi az x86 alapú megoldások széleskörű elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HappyBoy #1
    Na ez beteszi a kaput az Intelnek. Sirály. A quartz órát miért hagyták ki a felsorolásból?