JohnnyCage

P4 Extreme Edition: Xeon MP chip Pentium 4 köntösben

A chipóriás Intel kedden jelentette be azt a Pentium 4 verziót, amelyet a társaság kifejezetten a hardcore játékosoknak szán, és amely jelentős pluszteljesítményt nyújt a hagyományos P4 modellekhez képest.

A P4 Extreme Edition processzor 3,2 GHz-es órajelen működik, de a chip kiváló teljesítményét korántsem csak ez biztosítja. A megoldás nagyméretű, 2 MBájtos harmadszintű (L3) cache memóriát fog tartalmazni, közölte Louis Burns, az Intel asztali megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója az Intel Developer Forum (IDF) konferencián. A chip emellett természetesen a HyperThreading technológiát is tartalmazza.



A megoldás másodszintű cache memóriája 512 KBájtos. Az L3 cache támogatása azt sugallja, hogy a P4 Extreme Edition nem más, mint egy Xeon MP processzor, amelyet az Intel egy új márkanévvel piacra dob a fogyasztói szegmensben is. A Xeon MP chipek aktuális csúcsmodelljeinek ára azonban 3000 - 4000 dollár körül mozog, ami a magánfelhasználók döntő többsége számára megfizethetetlen lenne. Burns azt egyelőre nem közölte, hogy az új chip mennyibe fog kerülni, de várhatóan nem lesz sokkal drágább a 637 dolláros áron kapható, leggyorsabb "sima" Pentium 4 változatnál.


Louis Burns, az Intel asztali megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója

A Xeon MP chipek jelenleg még nem kaphatók 3,2 GHz-es órajellel, és egyelőre csak a 400 MHz-es rendszerbusz órajelet támogatják. A P4 Extreme Edition feltehetően már 800 MHz-es FSB-t fog használni, bár az Intel vezetője erre vonatkozóan nem közölt információt.


A kiállított Pentium 4 Extreme Edition 3.20GHz

Burns elmondása szerint várhatóan a munkaállomások gyártói is érdeklődni fognak a processzor iránt. Ebből arra lehet következteni, hogy a chip alkalmas lesz multiprocesszoros működésre is.

A Pentium 4 Extreme Edition karácsony előtt fog megjelenni, méghozzá 130 nm-es csíkszélességű technológiával. A megoldás használható lesz a 865, és 875 chipkészlet sorozattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #13
    L3 cache szinten a proc magsebessegevel fut?
  • Fam #5
    az a 2MB "csak" L3-as cache lesz
  • ubi #1
    alaplap???esetleg új gép kell majd hozzá!?