Spencer

Új digitális tartalomkezelési szabvány az otthonokba

Az Intel, a Sony, valamint számos japán elektronikai nagyvállalat egy olyan szabványtervezettel állt elő, mely a felhasználók számára lehetővé tenné az internetről letöltött digitális zenefájloknak és videoanyagoknak az otthonaikban található különböző eszközök között történő szabad másolgatását.

Az IP (Internet Protocol) alapú Digital Transmission Content Protection (DTCP) támogatói szerint a felhasználók olyan technológiai megoldásokat szeretnének kapni, melyek eltüntetik a digitális tartalomkezelés jelenleg még meglévő határait, az új szabvány pedig erre maradéktalanul képes, ráadásul oly módon, hogy közben nem sérti meg a szerzői jogokat sem.

"Amennyiben a jelenleg még elfogadásra váró DTCP szabvánnyal kompatibilis eszközök megjelennek a piacon, az emberek egymással kompatibilis digitális eszközöket vásárolhatnak otthonaikba, melyek egytől egyig képesek lesznek az internetről letöltött különböző multimédiás anyagok kezelésére és lejátszására. Lényeges megkötés azonban, hogy ezen legális módon beszerzett digitális tartalmak a DTCP szabvány adottságaiból eredően nem kerülhetnek ki az otthonokból, vagyis csak házon belül másolgathatók az egyes eszközök között. A szabvány megalkotása közben mind a vásárlók, mind pedig a szerzői jogok tulajdonosainak igényeit megpróbáltuk figyelmbe venni" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Louis Burns, az Intel Desktop Platforms Group vezérigazgatója.

Burns elmondta, hogy bár manapság az internetről letöltött multimédiás anyagokat a legtöbb esetben még személyi számítógépek segítségével tekintik, illetve hallgatják meg, minden jel arra mutat, hogy a felhasználók egyre jobban szimpatizálnak egyéb megoldásokkal is, és ekkor jön képbe a DTCP szabvány. "Véleményem szerint rövid időn belül elárasztják majd a piacot az olyan televíziós készülékek és DVD lejátszók, melyek hálózati csatlakozási lehetőséget fognak biztosítani, ily módon pedig könnyedén összeházasíthatók a számítógépekkel" - nyilatkozta Burns, majd hozzátette, hogy eközben a PC-k is egyre több olyan szolgáltatást nyújtanak, mint a hagyományos értelemben vett fogyasztói elektronikus eszközök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!