JohnnyCage

Gelsinger: 100 watt fogyasztás elfogadható egy asztali processzortól

Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója a Prescott fogyasztási adatainak ismertetését nélkülözve arról beszélt az IDF-en, hogy 100 watt fogyasztás elfogadható érték egy asztali processzortól.

A héten megrendezett IDF konferencián Gelsinger nem erősítette meg azokat a korábbi híreket, amelyek szerint az első Prescott változat 103 wattot fogyaszt, de általánosságban arról beszélt, hogy 100 watt körüli fogyasztás elfogadható egy asztali chiptől: "100 watt egy asztali chiptől rendben van" - mondta a vezető megerősítve ezzel a korábbi híreket.

A Northwood Pentium 4-es processzorok jelenleg mintegy 85 wattot fogyasztanak, ami azt jelenti, hogy a Prescott ezen chipeknél is hozzávetőleg 20 wattal nagyobb teljesítményt fog hővé alakítani. Ez pedig már meglehetősen komoly hűtőrendszer alkalmazását vetíti előre, ami az áramfogyasztásra, a költségekre, és a zajszintre sem lesz jótékony hatással.

"Amikor átállsz egy új chipgyártási eljárásra, azonos órajel mellett kisebb tápfeszültséget alkalmazhatsz, ami csökkenti a fogyasztást. A fejlettebb gyártástechnológia azonban lehetővé teszi, hogy ugyanarra a lapkaméretre jóval több tranzisztort építs, amit kihasználva a fogyasztás végsősoron mégis megemelkedik" - mondta Gelsinger az Intel Developer Forumon hozzátéve, hogy természetesen az órajel is tovább növekedik, amely szintén növeli a fogyasztást.

Gelsinger szerint az egyre csökkenő csíkszélességgel problémákat kezd okozni az áramszivárgás is. A rendkívül vékony szigetelőrétegek mellett rohamosan nő az áramszivárgás, így a korábban "ingyen" elért fogyasztáscsökkenés fenntartásáért a 90 nm-es csíkszélességre való átállásnál már keményen meg kellett küzdeniük a kutatóknak.

A processzorok fogyasztását növelő áramszivárgás a 65 nm-es gyártási eljárás esetében még nagyobb problémát fog jelenteni, közölte a vezető, aki szerint az Intel azonban egy széleskörű programot indított a chipek fogyasztásának csökkentése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #45
    "már megbocsássatok, de hol érdekelje az Intelt hogy ha megvesznek tőle ötmillió processzort, akkor mivel sokat fogyaszanak, fel kell építeni még egy erőművet? "

    Az látjuk, hogy nem érdekli és ez a baj.

    "nemértelek titeket; a kinaiak növekvő energiaéhsége miatt aggodtok amikor a processzorok fogyasztásáról van szó... ilyen erővel a távol kelet növekvő motorizációja sokkal nagyobb probléma"

    Csakhogy nem mondhatod a kínaiaknak, hogy lassítsanak, ha közben magad is egyre több energiát fogyasztasz.
  • Cat #44
    már megbocsássatok, de hol érdekelje az Intelt hogy ha megvesznek tőle ötmillió processzort, akkor mivel sokat fogyaszanak, fel kell építeni még egy erőművet? Hol érdekli ez a processzorgyártot? ha jó a proci, megveszik, ha a fogyasztása miatt nem fogják megvenni, akkor modosít, vagy aztmondja vedd meg a gyengébb, de minimális fogyasztásu laptopprociját

    nemértelek titeket; a kinaiak növekvő energiaéhsége miatt aggodtok amikor a processzorok fogyasztásáról van szó... ilyen erővel a távol kelet növekvő motorizációja sokkal nagyobb probléma :D
  • Power #35
    Erről van szó.
    A technikai fejlődésével nem az egyre több fogyasztás felé kellene haladni, hanem pont fordítva.
    És lehet is pl. intel PentiumM - 1GHz, 9W
    Azonos technológia, tized akkora fogyasztás, fele akkora számítási teljesítmény, mint egy 3,2-es P4.
  • Power #30
    És itt nem a te fogyasztásodra kell gondolni, hanem mondjuk 200+ millió gépre, napi 8+ óra fogyasztással.
    Ilyen nagyságrendnél már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi TWh évente.
  • Power #29
    Persze például 10 rendering...
  • gz_8 #22
    URL-ként beszúrva még többen megnéznék!
  • Frank99 #17
    maximális terhelésen lehet fogyasztanak ennyit.
    DE NEM MENNEK MAXON EGÉSZ NAP......

  • Benedekco #16
    hülyeségeket én is tudok mmondani!
    pl.: 20Liter fogyasztás elfogadható egy személy gépjárműtől
  • Power #14
    És szerinted ez jó???
  • Power #13
    Magyarázzuk a bizonyítványt tipikus esete.