Spencer

Újabb Windows biztonsági rések

A Microsoft három olyan sebezhetőségi pontot talált a Windowsban, mely az augusztusban világhódító útra indult MSBlast féreghez hasonló újabb számítógépes kártevők felbukkanását vetíti előre.

A most feltárt probléma a Windows NT 4.0, a Windows 2000, a Windows Server 2003, a 32 bites Windows XP, valamint a 64 bites Windows XP operációs rendszereket érinti, és a Microsoft internetes oldalain máris elérhetővé tette a biztonsági hiba kiküszöbölésére szolgáló javítást.

A három biztonsági rés közül kettő hátterében buffer túlcsordulás áll, mely a rosszindulatú számítógépes felhasználók számára lehetővé teszi a mit sem sejtő emberkék rendszere feletti kontroll átvételét. A harmadik biztonsági rés egy úgynevezett DoS (Denial of Service) hiba, mely a korábbról már jól ismert RPC (Remote Procedure Call) komponenssel kapcsolatos. Az RPC modul a számítógépes állományok, valamint többek közt nyomtatók megosztását segíti elő. Amennyiben egy támadó túl sok adattal bombázza meg az RPC processzt, jó eséllyel átveheti a számítógép és annak erőforrásai irányítását.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a hackerek adott esetben a most feltárt biztonsági rések közül egyszerre akár többet is kihasználhatnak, ily módon pedig széleskörű DoS támadásokat indíthatnak. A W32/Blaster és W32.Lovsan neveken is ismert MSBlast féreg hasonló sebezhetőségi pontot használt ki, és egyes hackerek számára lehetővé tette a Microsoft automatikus frissítési szolgáltatását futtató szerverek üzemen kívül helyezésé-t.

Amennyiben egy hacker bármely most bejelentett sebezhetőségi pontot kihasznál, akár teljesen átveheti a hatalmat a nem megfelelően védett számítógépek felett - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Microsoft egyik munkatársa, majd hozzátette, hogy ily módon a számítógépes bűnözök új felhasználókat vehetnek egy-egy hálózatba, internetes oldalakat csúfíthatnak el, illetve akár merevlemezeket is formatálhatnak.

Mike Cherry, a Directions on Microsoft piackutató cég vezető elemzője elmondta, hogy bár a Microsoft mindent megtesz a biztonsági problémák utólagos orvoslása érdekében, az ilyen és ehhez hasonló ügyek nem kis presztízsveszteséget okoznak egy olyan cégnek, mely folytonosan hangoztatja, hogy milyen komoly biztonságtechnikai intézkedéseket hajt végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HappyBoy #17
    "hasonló sebezhetőségi pontot használt ki, és egyes hackerek számára lehetővé tette a Microsoft automatikus frissítési szolgáltatását futtató szerverek üzemen kívül helyezésé-t.
    " Ez meg egyenesen nem igaz. Miért kell a
    médiageciknek állandóan ferdíteniük? Hatásvadászok. Pfujjjjjj.
  • mrzool #15
    Érdekes, úgy tudom München több millió (vagy milliárd?) eurót fizet, hogy áttérjenek Linuxra...
  • Kosh #14
    A Linuxos bugért viszont nem kérnek pénzt...
  • mrzool #13
    Örülj neki, hogy a linuxos bugokról nem írnak, mert akkor mást se olvashatnál.:)))
  • mireez #10
    sok kisláma pöccs csak pofázik hogy MS meg windows ilyan szar olyan szar...

    Akinek nem tetszik a Windows használjon mást.
  • mrzool #8
    Talán ha előbb kiválasztanád a nyelvet... Nehogymár kowajano legyen az etalon, én inkább bízom az MS-ben. Mástészt láthatod kowajano linkjétől, hogy az az angol XP-hez való. Itt megtalálod a keresett cuccokat, csak ki kell választanod...

    http://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/security/bulletin/ms03-039.asp

    Szóval mihez is gratulálsz a Microsoftnak?
  • Pheel #6
    Bezzeg te tudod az abszolút jó megoldást... :-P
  • rolika #5
    az azér' pozitív, hogy ők találták meg :)
  • zippofcy #4
    Res van az ablakon, befu' a szel! Nosza verjuk ki, had suvoltson szabadon! Le a szolgasaggal, szolganepek! A Bill Geci meg szopjon le bo nyallal!
  • b #3
    ezek csak félmegoldások.