JohnnyCage

Fájlcsere után: P2P telefon a láthatáron

A KaZaA fájlcserélő szoftver készítői egy olyan új alkalmazást fejlesztettek ki, a P2P technológiát alkalmazza az interneten keresztüli telefonos beszélgetésekhez.

A Skype elnevezésű szoftver ugyanazt a Peer-to-Peer (egyenrangú hálózat) technológiát alkalmazza, amely az online fájlcsere programok alapjául is szolgál. A cél ezúttal azonban nem a fájlok egymás közötti megosztásának biztosítása, hanem az ismerősökkel való társalgás, telefonálás az interneten.

Bár mindez nem egy forradalmian új ötlet, mivel a legtöbb internet alapú telefonos megoldás P2P technológiára épül, Niklas Zennström és Janus Friis, a Skype készítői úgy vélik, az új szoftver sokkal hatékonyabb, és kifinomultabb, mint a hasonló szoftverek. A fejlesztők szerint a Skype igen hatékony útválasztó technológiákat használ, amelynek eredményeképpen a vonal jóval megbízhatóbb, mint más megoldások esetében. A vezetékes telefonnál is jobb hangminőség elérését pedig kiváló akusztikai kutatók megfeszített munkája biztosította.

A chatprogramokhoz hasonlóan a Skype kiírja, ha ismerőseink online elérhetők. A beszélgetést 256 bites AES (Advanced Encryption Standard) technológiával titkosított adatátvitel teszi lehallgathatatlanná a kommunikációs csatornán. A Skype szöveges üzenetek küldésére is lehetőséget ad. Az új szoftver ráadásul működik minden tűzfallal, NAT-tal, és routerrel, amely a legtöbb voice-over-IP megoldásról nem mondható el.

A program bétaváltozata, amely kevesebb, mint 3 MB, ingyenesen letölthető a www.skype.com weboldalról. A Skype futtatásához Windows 2000 vagy XP operációs rendszer, legalább 400 MHz-es processzor, 128 MBájt RAM, hangkártya, mikrofon, hangszórók, és szélessávú internethozzáférés szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aramir #7
    Elkéne olvasni a cikket...
    www.skype.com
  • [HUN]PAStheLoD #3
    ehhez nem hiszem hogy a te géped kell ... ez olyan mint a messenger
  • Gabest #1
    Hö, az én gépemen keresztül ne telefonálgasson senki! Vagy adjon az ISP 100Mb-et és el van nézve :D