JohnnyCage

Beperelték a RIAA-t a kis webrádiók

Független webrádiók egy csoportja trösztellenes pert indított az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) ellen, mivel a szervezet állításuk szerint el akarja lehetetleníteni a helyzetüket.

A Webcaster Alliance szövetség már hónapok óta perrel fenyegette az Amerikai Lemezkiadók Szövetségét, miután a Kongresszus elfogadott egy olyan licencdíj-struktúrát, amely a kisebb webrádiók szerint ellehetetleníti a helyzetüket. A jelenlegi licencdíjakat a RIAA a webrádiók egy kisebb, nem reprezentatív csoportjával alkotta meg, kihagyva ezzel számos további online műsorszolgáltatót, állítja a Webcaster Alliance. A szervezet szerint a jelenlegi struktúra gyakorlatilag a versenyhelyzet megszüntetését célozza.

"Figyelemmel kísértük a RIAA tevékenységét, amelynek eredményeként a független webrádiók, amelyek változatosságot és választási lehetőséget kínálnak a felhasználóknak, gyakorlatilag eltűnnének az Internetről" - mondta Ann Gabriel, a Webcaster Alliance elnöke. "Ideje felelősségre vonni a RIAA-t, amiért éveken keresztül manipulálta az egész ipart, hogy megakadályozza a független internetes tartalomszolgáltatók növekedését, és korlátozza az online tartalomszolgáltatás piacát" - tette hozzá Gabriel.

A webrádiók által fizetendő licencdíjak már évek óta meglehetősen vitatott kérdésnek számítanak, miután az amerikai Kongresszus 1998-ban olyan rendeletet hozott, amely szerint a webrádiók kötelesek licencdíjat fizetni a közvetített zeneszámok után, a konkrét díjakat azonban nem szabja meg.

A Webcaster Alliance jelenleg 198 tagot számlál, köztük számos, egyetlen személy által működtetett webrádiót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #9
    Macuser: A teljes árbevétel kb 8%-át...
    Tudom, egy helyi rádióban dolgozom...

    Azonkívül a Mahasz és az Artisjus is kap egy komplett negyedéves játszási listát.
  • macuser #8
    szerinted a magyar rádiók fizetnek licenszdíjat?
  • gz8 #7
    Ez is olyan, mint a BSA, meg egyéb "felhasználóbarát" szervezetek: egy gennyes pattanás az emberiség fenekén
  • WiLDoR #6
    kezd már mindenkinek tele lenni a hócipője a RIAA-val...jó lenne, ha végre valaki jól seggbeqrná őket, akkor talán lenyugodnának...
  • [HUN]PAStheLoD #5
    jah, örüljenek hogy nyomatják a szart!
  • RelakS #4
    Valami olyan blabla miatt kell fizetni, hogy te lemented szgépre, oszt onnan kezdve nem veszed meg a cd-t
  • And5 #2
    remélem én is
  • Lazarus #1
    Remélem megnyerik