JohnnyCage

Kismértékű növekedés a DRAM-piacon

A DRAM memóriapiac kisebb mértékű növekedést mutatott a második negyedévben, miközben a dél-koreai Samsung Electronics továbbra is biztosan őrizte vezető helyét, áll a Gartner jelentésében.

A DRAM-gyártók összbevétele az idei év második negyedében mintegy 3,72 milliárd dollárt tett ki, amely ugyan kisebb csökkenést mutat az év első három hónapjához képest, a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 3,69 milliárd dolláros eredményhez képest azonban számottevő növekedést jelent.

A piac az elmúlt hónapokban tovább konszolidálódott, amelynek következtében a hat legnagyobb gyártó piaci részesedése az első negyedév 85,2 százalékához képest a második negyedévben már 87,1 százalék volt. A vezető gyártók részesedésének növekedését emellett az is növelte, hogy a Mitsubishi az időszakban felhagyott a DRAM memóriachipek gyártásával, közölte a Gartner.

Az elmúlt néhány év igen keménynek bizonyult a DRAM-gyártók számára, amelyek több alkalommal is a végletekig lecsökkentették áraikat az eladások növeléséért, és az életbenmaradásért. Az óriási nyomást egyes társaságok azonban nem bírták, és inkább eladták veszteséget termelő DRAM üzletágukat valemelyik vezető gyártónak.

A Gartner szerint a harmadik és negyedik negyedévben az eladások tradícionális fellendülésével várhatóan az árak is emelkedni fognak, amely tényezők együttesen a piac növekedését hozzák majd. "A dolgok lassan jobbra fordulnak, mivel az árak lassan három hónapja emelkednek. A DRAM-gyártók azonban bármikor megtörhetik ezt a folyamatot a gyártási mennyiség növelésével" - mondta Andrew Norwood, a Gartner egyik elemzője.

A piacvezető Samsung Electronics eközben 1,2 milliárd dolláros második negyedévi eladásokkal a DRAM piac 31 százalékát képviselte. A második helyen a Micron Technology áll 19 százalékkal, az Infineon Technologies pedig a harmadik helyet mondhatja magáénak 15 százalékkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!