Spencer

Áremelkedés tapasztalható a memóriapiacon

A DRAM memóriák ára egy egyhetes csökkenési időszakot követően az elmúlt héten újfent emelkedett, ami szakértők szerint egyértelműen annak a jele, hogy a gyártók a kedvezőtlen júniusi eladási mutatókon túllendülve már a sokkal kedvezőbbnek ígérkező második félév előrejelzéseivel foglalkoznak.

Elmondható, hogy a DRAM memóriapiacon az elmúlt héten lényegében az összes termék ára emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. Áremelkedés tekintetében a 256 Mbit kapacitású, 266 MHz-es működési frekvenciával rendelkező DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek vitték el a pálmát, ezen chipekért ugyanis a hét végén mintegy hat százalékkal többet kellett fizetni, mint a hét elején. A hasonló kapacitással, viszont 266 MHz helyett 333 MHz-es frekvenciával rendelkező DDR SDRAM memóriachipek ára ugyanezen időszakban átlagosan négy százalékkal emelkedett.

A memóriapiac elmúlt hónapokbeli gyengeségét jól szemlélteti, hogy a World Semiconductor Trade Statistics legfrissebb adatai szerint idén júniusban mindössze két százalékkal több megabitnyi memóriachipet adtak el, mint májusban, ami messze elmarad a várakozásoktól. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek hasonló nyár eleji időszakaiban még sohasem regisztráltak ilyen kis mértékű növekedést. Összehasonlításképp, az 1999-es, illetve a 2000-es esztendő június hónapjában a megelőző hónaphoz képest 10, illetve 13 százalékkal növekedett a világpiacon leszállított DRAM megabitek mértéke, 2001-ben, illetve 2002-ben pedig ugyanezen növekedés mértéke elérte a 34, illetve 23 százalékot.

A gyártók egyébként mostanság rendkívül optimisták, és úgy vélekednek, hogy a rendkívül kedvezőtlen júniusi eladási mutatóktól az elkövetkező hónapokban nem kell tartani, vagyis az egyre nagyobb kereslet miatt az idei esztendő második fele számukra várhatóan kedvezően fog alakulni. Különböző források tudni vélik, hogy a disztribútorok és a kereskedők mihamarabb fel kívánják tölteni raktárkészleteiket az egyelőre még olcsónak nevezhető memóriákkal, hogy később majd jóval magasabb áron túladjanak rajtuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    jaja, szorozd be legalább 8al, vagy kétoldalas esetében 16tal
  • Wilddog #2
    Jajj nekem... "tekintetében a 256 Mbit kapacitású", ezt nem gondolhatták komolyan... 256Mbit=32 Mbyte. Ekkora RAM-okat már csak őskövületekben használnak. :)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    de azért egy konkrét $-t nehéz lett volna írni :)