JohnnyCage

Az AMD megvásárolta a National Semiconductor egyik részlegét

A processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy megvásárolja a National Semiconductor (NS) információs eszközökhöz készülő chipeket fejlesztő részlegét.

Mindezt a két társaság jelentette be a tegnapi nap folyamán. A National Semiconductor közleménye szerint a tranzakció elsősorban a cég Geode PDA chip termékcsaládját érinti, amelyet a társaság set-top boxokhoz, és egyéb elektronikai készülékekhez kínál.

Az AMD tulajdonába kerülő részleg hozzávetőleg 5 százalékát tette ki az NS előző éves, mintegy 1,6 milliárd dolláros árbevételének. A megállapodás keretében az AMD megkapja az NS Információs Eszközök részlegének teljes szellemi tulajdonát, valamint átveszi a részleg mintegy 132 alkalmazottját is.

A tranzakció keretében az NS elbocsátja 65 további alkalmazottját, akik a részleg kutatási és marketing osztályain dolgoztak.

- A mostani üzlet mindkét cég számára igen kedvező - mondta Brian Halla, az NS vezérigazgatója. - A megállapodás lehetővé teszi, hogy a National legjobban jövedelmező központi üzletágára, az analóg megoldásokra összpontosítson, miközben az AMD beépítheti a Geode termékcsaládot jelenlegi mikroprocesszor kínálatába - tette hozzá a vezető.

Az NS már korábban bejelentette, hogy egy 30 millió dolláros átszervezési program keretében el kívánja adni az Információs Eszközök részleget. A tranzakció várhatóan a hónap végén zárul le.

Az NS Geode chipjei Intel szabadalmakra épülnek, amelyek licencjoga nem adható tovább. Éppen ezért csak olyan társaság jöhetett szóba, amely rendelkezik ezen licenszjogokkal, vagy könnyen megszerezheti azokat az Inteltől. Az AMD a közelmúltban széleskörű keresztlicenc szerződést kötött az Intellel, így a szakértők már korábban is a Geode chipeket fejlesztő részleg egyik legesélyesebb vevőjeként tartották számon a társaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gonosz #1
    az NS elbocsátja 65 további alkalmazottját, akik a részleg kutatási és marketing osztályain dolgoztak.

    - A mostani üzlet mindkét cég számára igen kedvező


    najaa