JohnnyCage

Michael Jackson elítéli a fájlcserélők ellen irányuló tervezetet

A popsztárból döbbenetet váltott ki annak az amerikai törvénytervezetnek a híre, amely hatályba lépése esetén börtönbüntetéssel sújtaná a szerzői jogok által védett tartalmak jogtalan online terjesztőit.

Michael Jackson élesen kritizálta azt a törvénytervezetet, amely szerint azon internetezőkre, akik jogtalanul töltenek le zeneszámokat, vagy egyéb szerzői jogok által védett tartalmakat a Világhálón keresztül, akár öt évig terjedő börtönbüntetés várna. A hírek popsztár úgy nyilatkozott, szóhoz sem jut a hír hallatán, hogy a jövőben esetleg börtön várna az online zenetöltögetőkre. Jackson szerint az illegális zeneletöltés elítélendő tevékenység, de a válasz semmiképp nem lehet börtönbüntetés.

"Itt Amerikában új lehetőségeket kellene teremtenünk a kedvezőtlen eseményekből, nem pedig büntető törvényeket kellene alkotnunk. Olyan ígéretes technológiákra kellene koncentrálnunk, mint az Apple Computer új Music Store szolgáltatása, ugyanis ezek rejtik a megoldást" - mondta Jackson. "Ebben az esetben továbbra is az innováció fémjelezné Amerikát" - tette hozzá az énekes.


"Hiszen éppen a rajongók azok, akik a zeneipar sikerét megalapozzák."

Az elmúlt héten Howard Berman és John Conyer demokrata képviselők egyesítették erejüket az Authors, Consumer, and Computer Owners Protection and Security Act of 2003 (A Szerzők, Fogyasztók, és Számítógép Felhasználók 2003-as Védelmi és Biztonsági Törvénye) elnevezésű törvénytervezet benyújtásához.

A tervezet szerint minden, az Interneten elérhetővé tett szerzői jogvédelem alatt álló fájt legalább tíz alkalommal másolják tovább, mintegy 2500 dollár kárt okozva ezzel. Ezen elgondolás szerint az ilyen cselekedet bűncselekmény, és akár 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HappyBoy #19
  Viszlát a börtönben? De hol van hely +20-40milla embernek. Ki fog ennyi embert eltartani?
  Aztán a média árába a börtönbe jutott warezolók eltartásának díja is be lesz építve :))
 • Bonewerkz #16
  ahogy tekertem vegig a cikket, egy reszen csak a haja latszott, azt hittem valami no....
 • GregSB #15
  Még szép hogy védi a fájlcserélő programokat. Mégis mivel töltene le gyermekpornót ha betiltanák? :D
 • Pepee #14
  Jaja, Krisztina volt. De sztem kb valamilyen módon ide passzol :)
 • Lynx_TWL #10
  "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" :DDDDDDD
 • Inquisitor #9
  "a sztárok BÁRMIT mondanak, azt a marketingesek adják a szájukba ..."
  Szegény Jackson régen nem sztár, ellenben már lassan 2 évtizede elkezdett gyűjteni mindenféle zenei jogokat, liszenceket.
  ÉPPEN EZÉRT ha ő ezt mondja, akkor ezzen már az idióta törvényhozásnak, és a hülye RIA-nak is el kell(ene) gondolkodnia.
 • Pepee #8
  Khm ....

  1. hét
  Hétfő
  Bevittek az előzetesbe. Van itt néhány nagydarab, tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt Corel Draw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá. Talán nem is lesz itt annyira rossz.

  Kedd
  Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 évet is kaphat, de lehet hogy 3 év múlva szabadon engedik mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, 3 évet kaphat, de lehet hogy 2 év múlva elengedik, mert a nő szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt Corel Draw miatt 8 évet is kaphatok, de lehet hogy leviszik 7 évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.

  Szerda
  Ma kihallgattak a rendőrök. Azt mondták, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak diskeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondták ne próbáljak trükközni, ők okos rendőrök, "Mink to-vább-kép- zé-sen is vó-tunk" (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg.
  Végem van.

  Csütörtök
  Kínozni kezdtek!
  Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!

  Péntek
  Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3,5"-es diskekről!

  2. hét
  Hétfő
  Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni... Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zárták el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.

  Kedd
  Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.

  Szerda
  Elkészült a szakértői jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akár a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?

  Csütörtök
  Olvasgatom tovább a szakértői jelentést. Az Adobe Acrobat-ot 15.000 forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami őt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta, ez alapján biztos hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy 50 millió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.

  Péntek
  Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel binaris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexaban kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimalisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.

 • Dynamic #6
  Nem tudom miért kell állandóan azt gondolni, hogy a sztároknak nem lehet őszinte véleményük és hogy minden szavuk mögött valami üzleti fogás rejlik??Már rosszul vagyok az irigyektől:(
  Mellesleg a börtönbüntetést a zeneletöltésért én is durvának tartom(Na nekem vajom, milyen hátsó szándékom van ezzel a szöveggel, hm?)
 • HuAn82 #5
  "Zene film eseten a jogdij az adathorozokba van beepitve, eppen ezert
  a letoltes gyakorlatilag megfelel egy radiobol tv-bol magancelra felvett musornak."-->Baromság!A radióban vagy a tv-ben közvetített műsor jogdíját a tv társaság vagy rádió már szépen leperkálta.Nem a te két szép szemedért mutathatnak régi,vagy majdnem régi mozifilmeket,stb...
 • Cat #4
  a sztárok BÁRMIT mondanak, azt a marketingesek adják a szájukba
  a PR embere ugy itélte meg, hogy jót tenne neki ha kiállna a zene mellett

  másrészt: azért jackonak még mindig jelentős bázisa van rajongókból, ez komoly szavazati tömeget jelent, és ugyan egyedül nem, de ha többen melléállnak akkor képes megfelelő médiafigyelmet vonzani a dolog köré

  ne felejtsétek el: hiába amerikai hozza meg a törvényt, az ránk is vonatkozni fog!