JohnnyCage

Nem blokkolhatja ex-alkalmazottjának e-mailjeit az Intel

A kaliforniai Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a chipóriás Intel nem blokkolhatja azokat, a társaságról kritikus hangon szóló e-maileket, amelyeket a chipgyártó egyik volt alkalmazottja küld a cég dolgozóinak.

A legfelsőbb bíróság döntése, amely egyébként ellentétes a fellebbviteli bíróság korábbi ítéletével, teljes sikert jelent Ken Hamidinek, aki már mintegy hat éve harcol egykori munkaadója ellen. Hamidi, akit még 1996-ban bocsátott el a chipóriás, nem sokkal később több tízezer, a chipgyártót kritizáló e-maillel árasztotta el a társaság alkalmazottait.

"Ez az év, vagy akár évtized egyik legjelentősebb, kibertörvényhez kapcsolódó ítélete, mivel eltörli azt a korlátozást, amely egyébként súlyos gátat szabhatott volna az információ Interneten keresztüli szabad áramlásának" - mondta Dave Kramer, a Wilson Sonsini Goodrich & Rosati ügyvédi iroda jogásza. "Azok számára, akik a Világháló helytelen használata ellen küzdenek, az ítélet nem kedvező, mert behatárolja egyik legjelentősebb fegyverüket" - tette hozzá Kramer.

A chipóriás Intel arra az amerikai törvényre építette a pert, amely szerint senki nem veheti oly módon igénybe más tulajdonát, hogy az ellentétben álljon a tulajdonos eredeti szándékával, vagy akadályozza a tulajdonost annak használatában. A törvényt a közelmúltban számos társaság felhasználta a spamküldők ellen, akik visszaélve egyes számítógépes rendszerekkel nagymennyiségű kéretlen e-maillel árasztják el a felhasználók elektronikus postaládáit.

Bár a bíróság szerint a mostani ítélet kifejezetten az Intel esetére vonatkozik, és nem terjeszthető ki a spammel kapcsolatos ügyekre, egyesek szerint komoly visszaesést elenthet, hogy a felpereseknek ezentúl közvetlenül bizonyítaniuk kell, hogy káruk származott a kéretlen e-mailekből.

Az Intel szerint egyébként Hamidi e-mailjei jelentős veszteséget okoztak a társaságnak, mert csökkentették az alkalmazottak termelékenységét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!