Franczy

Két új kétcsatornás DDR támogatású alaplap

Az AOpen és az FIC egymás után mutatta be legújabb, immár kétcsatornás DDR SDRAM memóriatámogatással rendelkező alaplapját, melyek közül az AOpen újdonsága az Intel, az FIC-é pedig az AMD platformra készült.

Az AOpen munkatársai által leleplezett AX45-4D Max típusjelzésű alaplap arra a Silicon Integrated Systems féle SiS655-ös chipsetre épül, mely jelen pillanatban az egyetlen nem Intel gyártmányú, "legális" kétcsatornás DDR kompatibilis alaplapi chipkészlet az Intel fronton. Erre az új SiS chipsetre a nagyobb alaplapgyártók közül az AOpenen kívül jelenleg az ASUSTeK, valamint az ECS (Elitegroup Computer Systems) épít különböző alaplapokat. Mindenképpen szót kell ejtenünk arról, hogy a SiS655 jelenlegi revíziója egyelőre még nem Hyper-Threading kompatibilis, azonban a Silicon Integrated Systems várhatóan hamarosan ki fogja adni a chipkészlet továbbfejlesztett, immár Hyper-Threading kompatibilis verzióját.


Az AOpen AX45-4D Max a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Socket 478-as tokozású Intel Pentium 4, illetve Celeron processzorok fogadására alkalmas, négy darab DIMM memóriafoglalatába pedig maximálisan 4 GB PC2100-as, illetve PC2700-as DDR SDRAM memóriát lehet behelyezni, akár kétcsatornás konfigurációban is. Az alaplapon ezenkívül többek közt egy AGP8x-os slot, öt PCI slot, egy CNR slot, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontroller, valamint egy Promise gyártmányú Serial ATA-150 vezérlő kapott helyet.

Az FIC most debütált alaplap újdonsága, az AU11 az Nvidia féle nForce2 chipsetre épül, és a 200, 266, illetve 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú AMD Duron, Athlon és Athlon XP chipek befogadására képes. Az alaplapon található három DIMM memóriafoglalatba maximálisan 3 GB PC2100-as, PC2700-as, illetve DDR400-as SDRAM memória helyezhető be, természetesen akár kétcsatornás kialakításban is. A normál ATX formátumban készülő FIC AU11 ezenkívül egy AGP8x-os slottal, hat PCI slottal, egy kétcsatornás ATA-33/66/100/133 kontrollerrel, valamint egy Realtek gyártmányú 10/100 Mb/s-os Ethernet kontrollerrel van felvértezve. Egyelőre sem az AOpen, sem az FIC újdonságának ára nem ismeretes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #8
    Nem arra volt jó, hogy a belső grafikus mag sávszélesség igényét kiszolgálja?
  • Pheel #7
    A programoknak nem is kell támogatniuk. A kártyának meg az alaplapnak kell.
  • Waterhorse #6
    Ki fogja Használni a 8* Agp-t?
    A mai programok ugyan kicsit se támogattyák nem?
  • Pheel #4
    Mi bajod azzal a videóval? Rendben, hogy gyakorlatilag esélytelen, hogy leessen a hűtőborda, de tényleg ez lesz azokkal a procikkal, ha megtörténik.
  • Omegared #3
    Tomshardware? Szerintem egyszer kétszer leszerepelt... Nem igazán adnék a véleményükre...

    Emlékezetes a Proci sütős videó nem?!