JohnnyCage

Az IEEE elfogadta a 802.11g specifikációját

Miután az Institute of Electric and Electronics Engineers (IEEE) intézet szabványokkal foglalkozó Standards Board Review Committee bizottsága elfogadta a 802.11g technológia specifikációját, az újgenerációs Wi-Fi hálózati technológia szabványi rangra emelkedett.

Az IEEE a várakozásoknak megfelelően elfogadta a jelenlegi 802.11b drótnélküli hálózati szabvány leváltására kifejlesztett 802.11g technológia végleges specifikációját, amely lépés várhatóan új lendületet ad a technológia elterjedésének.

A szabvány előtt most együttműködési, kompatibilitási tesztek sora áll, amelyet a Wi-Fi Alliance szövetség fog elvégezni az elkövetkező hónapokban. A vizsgálat célja annak biztosítása, hogy a különböző gyártók által kínált 802.11g eszközök problémamentesen együttműködjenek egymással, és a széles körben alkalmazott 802.11b megoldásokkal.

Bár egyes 802.11g eszközök már korábban is kaphatóan voltak, a szakértők szerint a szabványosítás, valamint a zökkenőmentes együttműködés biztosítása elengedhetetlen a technológia piaci sikeréhez. "A szabványosítás lehetővé teszi a tömegtermelés megkezdését, és az árak lecsökkenését" - mondta Allen Nogee, az In-Stat/MDR piackutató cég egyik elemzője. "A szabadalmaztatott technológiák nem mindig rendelkeznek ezzel."

Mike Bell, az Apple Computer szoftverekkel foglalkozó elnökhelyettese úgy véli, az új szabvány eloszlatja a technológiát övező kétségeket.

A 802.11g technológia a 802.11b által is használt 2,4 GHz-es frekvenciatartományban működik, és mintegy 54 mbps elméleti maximális adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé. Ez a sebesség a 802.11b készülékekkel való együttmüködés biztosítása miatt a valóságban azonban csak mintegy 10 - 20 mbps lesz.

Az IEEE a 802.11g elfogadását követően egy új bizottságot hozott létre a következő generációs 802.11n technológia specifikációjának kialakításával. A 802.11n egyes hírek szerint legalább 100 mbps sebességet fog biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #1
    És ezek az új változatok tökéletesen kompatibilisek ia visszamenőlegesen?