SG.hu

Kovács Kálmán részt vett Luxemburgban az EU Közlekedési, Távközlési és Energetikai Miniszteri Tanács ülésén

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter részt vett az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energetikai Miniszteri Tanács ülésén Luxemburgban. A Tanács aktuális ülésén két informatikai vonatkozású téma szerepelt: határozatot hozott az Európai Hálózati és Informatikai Biztonsági Ügynökség felállításáról, valamint előkészítette az uniós állásfoglalást az ENSZ Információs Társadalom Világkonferenciájára vonatkozóan.

A Közlekedési, Távközlési és Energetikai Miniszteri Tanács az Unió legfelsőbb döntéshozó testülete. A tegnapi ülés napirendjén szerepelt az Európai Hálózati és Informatikai Biztonsági Ügynökség felállításáról szóló határozat meghozatala, illetve az ENSZ Információs Társadalom Világkonferenciájára vonatkozó uniós állásfoglalás meghozatala.

Az elektronikus üzleti, kormányzati szolgáltatások és ügyintézés gyorsabb elterjedése érdekében növelni kell az internet használatának a biztonságát, és ezen keresztül a felhasználók bizalmát az informatikai eszközök iránt. A Tanács egy Európai Hálózati és Informatikai Biztonsági Ügynökség felállításáról. Az Ügynökség feladata a veszélyhelyzetek vizsgálata, a biztonságot sértő események és helyzetek értékelése lesz.

Az ENSZ 2003. decemberében Információs Társadalom Világkonferenciát szervez Genfben, melynek célja az információs társadalom lehetőségeinek, előnyeinek minél teljesebb érvényesítése világszerte, minden ország, régió és közösség javára.

Hozzászólásában Kovács Kálmán miniszter elmondta, hogy Magyarország a továbbiakban is örömmel kész az eddig felgyülemlett tapasztalatait hasznosítani a záródokumentum javaslatának előkészítése során – elsősorban a csatlakozó országok szempontjainak a megfogalmazásával. Hozzátette, hogy Magyarország az elmúlt években komoly eredményeket ért el az elmaradottabb térségek információs társadalomba való bekapcsolásában. Ilyen eredmények a felzárkóztató információs társadalom stratégia kidolgozása vagy a hátrányos térségekben az informatikai hálózati szolgáltatások gyorsabb elterjesztése állami szerepvállalással, közösségi hozzáférési pontokkal, ún. közháló program kidolgozásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!