SG.hu

Európai gyerekek, európai identitás

Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára a mai napon ünnepélyesen megnyitotta az IHM és a Fővárosi Pedagógiai Intézet közös szervezésében megrendezendő 4 napos nemzetközi művelődéstörténeti diáktalálkozót.

A hagyományteremtő szándékkal idén első ízben megrendezendő kalandjátékon a Visegrádi Négyek - a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - 9-9 fős diákcsapatai vesznek részt. A tervek szerint a résztvevők köre jövőre kibővülne valamennyi az Európai Unióhoz csatlakozó állam diákjaival, majd később minden európai ország fiataljaival.

A 2003. április 6-9-ig tartó "A Visegrádi Négyek Európai Hírügynöksége" elnevezésű találkozón a diákok közös hírügynökséget hoznak létre, korabeli kosztümben sajtótájékoztatót tartanak az 1335. évi királytalálkozóról, illetve riportokat készítenek a "résztvevőkkel". Disputát folytatnak továbbá a közép-európai együttműködés lehetőségeiről és országaik európai uniós csatlakozásának várható hatásairól. Egy amatőr diákstúdió segítségével az eseményt a fiatalok folyamatosan dokumentálják, mely alkalmat ad arra, hogy megismerkedjenek a média eszközeivel.

A játékok során a résztvevő diákok lehetőséget kapnak arra, hogy interjút készítsenek többek között Göncz Árpád, volt köztársasági elnökkel és Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszterrel, de módjukban áll belekóstolni a visegrádi királytalálkozó korát felidéző lovagi erőpróbákba is.

A résztvevő fiatalok európai diáktársaik részére internetes honlapot szerkesztenek országaik nevezetességeiről, kultúrájáról, életükről, mindennapjaikról. A rendezvény az IHM támogatásával nyomon követhető a www.szemtanu.hu weboldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!