Spencer

Az Athlon XP 2600+ élt, él és élni fog

Az Advanced Micro Devices (AMD) Athlon XP 2600+ típusjelzésű processzora igen komoly pályafutást tudhat maga mögött, és immár biztos, hogy nem kell aggódnia, mert karrierje tovább folytatódik.

A sunnyvale-i székhelyű chipgyártó először tavaly augusztusban, mindössze néhány nappal a 2,8 GHz-es frekvenciájú Intel Pentium 4 megjelenése előtt rántotta le a leplet az Athlon XP 2600+-ról, amikor is ezen chip 256 kB méretű másodszintű gyorsítótárral és 266 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezett. Nem telt bele pár hétbe, és az AMD úgy határozott, hogy csökkenti az Athlon XP 2600+ működési frekvenciáját, ezzel párhuzamosan viszont 333 MHz-re növeli a chip rendszerbusz frekvenciáját, most pedig a legfrissebb híradások már arról szólnak, hogy hamarosan itt az újabb Athlon XP 2600+, mely duplájára növelt L2 cache-sel büszkélkedhet.

Ez persze nem meglepő, hiszen közismert, hogy az AMD mostanság azon van, hogy kivonja a piacról a még csak 256 kB másodszintű gyorsítótárral szerelt, Thoroughbred magos Athlon XP processzorait, és felváltsa azokat az 512 kB L2 cache-sel ellátott, Barton magos újabb Athlon XP chipekkel. Az eddig csak high-end kategóriás AMD processzorok esetében alkalmazott Barton mag tehát szépen lassan megérkezik az olcsóbb Athlon XP-kbe is, ezenkívül pedig nem szabad megfeledkeznünk azokról a Thorton magos új AMD chipekről sem, melyek 256 kB L2 cache-sel fognak rendelkezni. Ismeretes, hogy a Thorton mag nem más, mint egy Barton mag, csak éppen fele akkora másodszintű gyorsítótárral.

A fentieket összegezve megállapíthatjuk, hogy hamarosan három különböző Athlon XP 2600+ processzor fog keringeni a kereskedelmi forgalomban. Egyrészt van ugyebár a Thoroughbred magos, 256 KB másodszintű gyorsítótárral szerelt, 266 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Athlon XP 2600+, mely 2133 MHz-es frekvencián ketyeg, másrészt létezik a Thoroughbred, illetve hamarosan Thorton magos, ugyancsak 256 kB L2 cache-sel szerelt, viszont 333 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP 2600+, melynek működési frekvenciája 2083 MHz. Harmadikként pedig nemsokára csatlakozik a sorba a Barton magos, 512 kB L2 cache-sel és 333 MHz-es FSB-vel rendelkező Athlon XP 2600+, mely chip egész pontosan 1917 MHz-es frekvencián fog üzemelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FRenkie #13
    ez a jobb proci vgy a 2500+ barton?