Spencer

Szokatlan nyugalom uralkodik a memóriapiacon

Az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy a DRAM memóriapiaci árak olyannyira hullámzanak, hogy lényegében senki sem merhet komolyabb memóriapiaci jóslásokba bocsátkozni. Ezzel szemben az elmúlt három hónapban lényegében semmi érdekes nem történt a memóriapiacon, a különböző memóriachipek és memóriamodulok ára immár hosszú hetek óta lényegében teljesen változatlan, vagyis mostanság nyugalom uralja a piacot.

Elemzők szerint ez a mozdulatlanság elsősorban annak tudható be, hogy világszerte pang a memóriapiac, a gyártók pedig nem nagyon változtatnak eddigi piaci stratégiáikon, azt azonban senki sem tudja megmondani, hogy vajon meddig tart majd ez a nagy nyugalom. Rendkívül szokatlan, hogy a DRAM termékek ára ilyen hosszú ideig, hónapokon keresztül lényegében teljesen stabil maradjon - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Victor de Dios, a newarki székhelyű de Dios & Associates vezető elemzője. De Dios szerint az idei év második negyedévében a kereslet és a kínálat szinte teljesen párhuzamban volt egymással, ami stabil memóriaárakat eredményezett.

A DRAM Exchange jelentése szerint a DRAM memóriák árai február óta alig változtak. A február közepe és május közepe között eltelt időszakban úgy tűnt, mintha befagyasztották volna a piaci árakat, majd ezt követően az elmúlt héten mintegy öt százalékkal csökkent a legnagyobb mennyiségben forgalmazott, 256 Mbit kapacitású DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek ára, de ez a csökkenés is minimálisnak nevezhető. Utóbbi chipekért egyébként jelenleg mintegy 3,40-3,80 dollárt kell fizetni. A hasonló kapacitású SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriachipek ára is immár hosszú ideje változatlan, nagyjából négy-öt dollár, és a 128 Mbit-es SDR SDRAM-ok ára is stabilizálódott három dollár magasságában.

Korábban sokan úgy tartották, hogy a jó öreg SDR SDRAM memóriák ára jelentős mértékben emelkedni fog, mondván, hogy a gyártók egyre inkább az újabb DDR SDRAM memóriák gyártására koncentrálnak, azonban ezen árnövekedésre végül is nem került sor, ugyanis a gyártók a piaci pangás miatt nem nagyon emelhették áraikat. Szakértők szerint egyedül a DDR400 kompatibilis Intel i865 (Springdale) chipset elmúlt héten történt debütálása hozhat némi izgalmat az egyre unalmasabb memóriapiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!