Spencer

Minimális különbség van a high-end Athlon XP chipek között

Az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai Londonban hivatalosan megerősítették, hogy a chipgyártó néhány nappal ezelőtt debütált 32 bites processzora, az Athlon XP 3200+ fizikailag lényegében teljesen megegyezik a vállalat korábbi csúcsprocesszorával, az Athlon XP 3000+-szal.

"Fizikailag és elektronikailag teljesen azonos a két processzor. Mindkét chip teljesen ugyanarra a 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő processzormagra épül" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban John Crank, a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó egyik vezetője.

Crank elmondta, hogy a legújabb, Athlon XP 3200+ típusjelzésű AMD processzor, valamint elődje, az Athlon XP 3000+ között mindössze annyi különbség fedezhető fel, hogy míg az előbbi chip 400 MHz-es, addig az utóbbi csak 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkezik, valamint, hogy a magasabb számozású típusjelzéssel rendelkező processzor 33 MHz-cel magasabb működési frekvenciájú. Mint ismeretes, az Athlon XP 3000+ 2,167 GHz-es, az Athlon XP 3200+ pedig 2,2 GHz-es működési frekvenciával rendelkezik.


Athlon XP 3000+ és Athlon XP 3200+

Crank utalt arra, hogy az első Barton magos processzorok bemutatása óta az AMD semmilyen fejlesztést, vagy változtatást sem hajtott végre a high-end kategóriás Athlon XP chipeken, vagyis az Athlon XP 2800+, Athlon XP 3000+, illetve most már az Athlon XP 3200+ típusjelzésű processzorok is egy és ugyanazon magra épülnek. Az AMD vezető munkatársa elismerte, hogy a Barton mag adottságai miatt a chipgyártó akár már az új mag idén februárban történt debütálásakor megkezdhette volna a jelenlegi csúcsmodell, az Athlon XP 3200+ forgalmazását, azonban akkor különböző okok miatt erre mégsem került sor. Crank elmondása szerint az Athlon XP 3200+ nem gyártástechnológiai okok miatt nem debütálhatott februárban, hanem azért, mert a cég vezetősége üzleti okok miatt akkor még nem tartotta időszerűnek az újdonság bemutatkozását. Partnereink és a felhasználók igényeit fokozatosan szeretnénk egyre újabb processzorokkal kielégíteni - nyilatkozta Crank, aki ez esetben a fokozatosságra helyezte a hangsúlyt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hét elején megjelent Athlon XP 3200+ vélhetően az AMD legutolsó, asztali számítógépekbe szánt Athlon XP processzora, ugyanis a chipgyártó a vadonatúj Athlon 64 chipek szeptemberben esedékes bemutatásáig várhatóan már nem kíván újabb Athlon XP-ket piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hugi_0 #1
    ezzel siman odaverhettek volna az intelnek de ugylatszik nem szarmazott volna akora elony belolle mint haszon