Spencer

Mi várható az E3-on?

Jövő héten nyitja meg kapuit a látogatók előtt az E3 (Electronic Entertainment Expo) szakkiállítás, mely rendezvény kapcsán a játékkonzolok gyártói általában kisebb-nagyobb árcsökkentéseket szoktak bejelenteni - kérdés, hogy ez idén is így lesz-e? Ismeretes, hogy például a Sony pontosan egy évvel ezelőtt csökkentette nagyobb mértékben konzoljai árát, azonban a szakértők úgy vélekednek, hogy az idei E3 kapcsán nem várhatók ehhez hasonló árcsökkentések.

Billy Pidgeon, a Zelos Group piackutató cég vezető elemzője felhívja a figyelmet arra, hogy a 200 dolláros áron kapható Microsoft Xbox és Sony PlayStation 2, valamint a 150 dollárba kerülő Nintendo GameCube esetében már most olyan rendkívül nyomott árakról beszélhetünk, hogy további árcsökkentéseknek nem sok esélye van. A gyártók ily módon egyéb trükkökkel próbálják meg fenntartani, illetve növelni az érdeklődést egyes termékeik iránt, így például nem ritka, hogy különböző játékokat csomagolnak konzoljaik mellé. Pidgeon úgy véli, hogy kisebb változtatásokra, illetve újdonságokra a konzol hardverek terén is számítani lehet, hiszen a Sony nemrégiben már be is jelentett egy új PlayStation 2 konfigurációt, a Microsoft pedig várhatóan a közeljövőben kívánja lerántani a leplet egy új Xbox változatról.


Schelley Olhava, az IDC piackutató cég szakértője a Zelos Group elemzőjénél némileg optimistább a konzol árcsökkentéseket illetően, szerinte ugyanis 50-50 százalék az esélye annak, hogy a gyártók az E3 kapcsán tovább csökkentik, avagy változatlanul hagyják játékkonzoljaik árát. David Cole, a DFC Intelligence piackutató cég elemzője valószínűnek tartja, hogy a gyártók tovább fogják folytatni az egyre keményebb árharcot, azonban árcsökkentésekre a mostani E3 kapcsán nem igazán lehet számítani, vagyis a cégek inkább az év hátralévő részében fogják mérsékelni termékeik árát.

A szakértők a tekintetben egyébként egyetértenek, hogy a mostani E3 egyik központi témája a Microsoft nagyszabású online játékszolgáltatása, az Xbox Live lesz. Ismeretes, hogy a Microsoft nemrégiben jelentette be a szolgáltatással kapcsolatos újításait, így például azt az új induló csomagot, mely a korábbi 50 dollár helyett 70 dollárba kerül, és többek közt egy headsetet, valamint egy egyéves előfizetést tartalmaz. Az Xbox Live éves előfizetése egyébként 50 dollárba, havi előfizetése pedig 6 dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)