Spencer

Új információk az AMD Thortonról

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Advanced Micro Devices (AMD) hamarosan egy új Athlon XP processzormaggal, a 256 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkező Thortonnal fog előrukkolni.

Akkoriban lényegében még semmit sem lehetett tudni erről az új jövevényről, mindössze annyit, hogy integrált L2 cache mérete pontosan a fele lesz a közelmúltban debütált, 512 KB másodszintű gyorsítótárral felvértezett Bartonénak, az azóta eltelt időkben azonban új információk láttak napvilágot Thorton ügyben.

Kiderült, hogy a kiváló tuning alaplapjairól híres ABIT cég NF7-S típusjelzésű alaplapjának legújabb BIOS-a már most támogatja a Thorton magos AMD processzorokat, ezenkívül pedig immár azt is tudni lehet, hogy a 2600+ típusjelzéssel forgalomba kerülő új processzorok egész pontosan 2075 MHz-es frekvencián fognak üzemelni. Ez a működési frekvencia 166 MHz-es alap órajellel és 12,5x-es szorzóval lesz megvalósítva, hasonlóan Thoroughbred magos Athlon XP 2600+-hoz. A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó képviselői egyébként nemrégiben elismerték annak lehetőségét, hogy a közeljövőben olyan Barton alapokon nyugvó processzorok kerülhetnek forgalomba, melyekben az eredetileg 512 KB méretű másodszintű gyorsítótár fele le van tiltva.

Amikor a Thortonnal kapcsolatos első információk napvilágot láttak, magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélték, hogy a Thorton magos új processzorok révén az AMD újra életet kíván lehelni a korábban nagy népszerűségnek örvendett Duron termékcsaládjába. A legfrissebb hírek viszont már arról szólnak, hogy vajmi kevés esélye van a Duron elnevezés újbóli bevezetésének, ugyanis a 333 MHz-es rendszerbusz frekvenciával és 256 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkező Thorton magos processzorok és a jelenlegi Thoroughbred magos chipek között olyannyira minimális a különbség, hogy az AMD várhatóan Athlon XP néven dobja majd piacra a Thorton magos processzorokat.

A Thorton magos chipek Duron néven történő debütálása ezenkívül azért sem valószínű, mert a Duron processzorok ára általában 100 dollár alatt szokott alakulni, ezzel szemben a Thorton magos új chipek ára várhatóan jóval a lélektani 100 dolláros ár felett lesz majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #14
    mért ?? Asszed külön gyártanának 256-osat is?? A gyártósor átállítása miatt nem érné meg!!
  • Yurij #11
    Nem mindegy hogy p4 vagy AMD.Ki a faszom foglalkozik ilyen baromságokal.Mindenki azt vegy e amire péze van.Nekem 1400mhz cerkám van és minden gamme full-ba megy,és még sokáig menni is fog.
  • JZO #10
    Most akkor ez a proci lényegében szar? Úgy értem működési hibája van?
  • Dikkma #8
    Néztem egy nagy magyar játékoldalon szavazást, majdnem 60% amd, 40% intel. Szal legalább a gamereknek van ízlése :oP
  • Evil #7
    ez a hibas amd kereszbe leneyeli a p4 et.
  • ThomasTheKoRner #5
    Viszont az uzlet nem a bartonban van,hanem az athlon 64-ben,ami sajnos eleg lassura sikeredet,legalabbis ha az orajelet vesszuk figyelembe...sajnos...
  • Lion #3
    feküdj le...